Bihorul este departe de a eradica pesta porcină. DSVSA Bihor a anunţat că numărul focarelor active se ridică în prezent la 30, noi îmbolnăviri fiind confirmate în localităţileTelechiu (comuna Ţeţchea), Sacalasăul Nou (comuna Derna) şi Tarcea (comuna Tarcea).

"Conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitar-veterinară a exploataţiilor, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate", se arată într-un comunicat transmis marţi de DSVSA Bihor.

În plus, măsuri de supraveghere, control şi restricţii de mişcare a animalelor au fost impuse şi în satul Derna.

Pe de altă parte, focarul din Pădureni, comuna Viişoara, a fost stins, drept urmare aici au fost ridicate restricţiile sanitar-veterinare.

În ceea ce priveşte evoluţia pestei la porcii mistreţi, în continuare sunt nouă fonduri de vânătoare afectate de boală.

"Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. La această dată, la nivel de DSVSA Bihor au fost finalizate şi s-au solicitat fondurile necesare pentru despăgubirea tuturor proprietarilor afectaţi de PPA până la data de 05.09.2019, virarea sumelor cuvenite proprietarilor urmând a fi realizată în termenele prevăzute de legislaţie", a mai transmis DSVSA Bihor.

Specialiştii reamintesc că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. În schimb, consecinţele sunt de ordin economic.

"DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei", se mai arată în comunicat.