Surpriză la primul dosar al DNA Oradea, intrat în dezbaterea Curţii de Apel Oradea după apariţia controversatelor înregistrări cu procurorii anticorupţie care vorbeau despre judecători buni şi respectiv ostili de la instanţa respectivă.

Cele două judecătoare din complet, Adina Cioflan şi Laura Soane, aflate pe "lista neagră" a procurorilor DNA Oradea, au cerut să fie înlocuite, formulând cereri de abţinere, iar avocatul Răzvan Doseanu, unul dintre apărătorii inculpaţilor, l-a recuzat pe procurorul de şedinţă al DNA, Lucian Rus, unul dintre protagoniştii înregistrării, pentru că ar fi incompatibil. 

Atât cererea judecătoarelor cât şi cea a avocatului au fost repartizate spre analiză, conform procedurii, unui alt complet format tot din doi judecători. Atât că unul dintre ei era Denisa Vidican, aflată la rându-i în "dizgraţia" procurorilor DNA. Urmarea? Şi această judecătoare a făcut cerere de abţinere, solicitând să fie schimbată din complet. 

În final, după cum relevă portalul instanţei, cererea de abţinere a judecătoarei Denisa Vidican a fost respinsă, iar apoi completul din care a fost obligată să facă parte a respins cererile de abţinere ale judecătoarelor Adina Cioflan şi Laura Soane, precum şi solicitarea de recuzare a procurorului Lucian Rus.

„Deci unul din cei cinci procurori care puneau la cale intimidarea judecătorilor rămâne în sală cu cele două judecătoare în care trebuia băgată frica”, a comentat situaţia avocatul Răzvan Doseanu, care crede că în următoarea perioadă se vor mai înregistra astfel de cereri de abţinere şi din partea judecătorilor descrişi ca favorabili de procurorii DNA.

"DNA Oradea lasă să se înţeleagă că unii dintre judecătorii cei "buni" sunt pionii DNA, ceea ce este inadmisibil. Mai mult, sunt convins că vor face toţi, şi cei "buni" şi cei "răi", plângere la Inspecţia Judiciară şi vor cere apărarea reputaţiei lor profesionale", a mai spus avocatul. 

Căutată pentru a-şi exprima punctul de vedere legat de situaţia inedită apărută, procurorul şef al DNA Oradea, Felicia Popovici, a refuzat să se pronunţe. „Am aflat şi eu de cererile de abţinere, însă nu doresc să fac vreun comentariu”, a spus ea.