Eliberat condiţionat toamna trecută, un bihorean în vârstă de 59 ani din comuna Gepiu a ajuns din nou în spatele gratiilor, culmea pentru aceleaşi fapte pentru care, în ultimul deceniu, a încasat deja pe puţin patru condamnări, între care şi cu executare.

Beat la plimbare

Când e beat, Dorel Borza se urcă la volanul maşinii şi pleacă la plimbare. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna trecută când, în seara de 17 februarie, bărbatul de 59 de ani din comuna Gepiu a fost găsit la volanul maşinii, deşi avea permisul anulat şi cu o concentraţie alcoolică de 0,61 mg./l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, pe 21 februarie, Borza a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, iar apoi şi Judecătoriei Salonta, unde judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 30 de zile.

Soluţia nu e definitivă, Borza având posibilitatea să o conteste la Tribunalul Bihor.

Fără permis din 2009

Bărbatul nu e la prima ispravă. El are permisul de conducere anulat din 2009, când a fost condamnat cu suspendare în două dosare penale, la Oradea şi în oraşul Ineu din judeţul Arad, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, iar apoi pentru şofat cu permisul suspendat şi alcool la volan.

Apoi, în 2012, individul s-a ales cu 4 ani de detenţie tot pentru conducere cu permisul anulat şi refuz de recoltare probe biologice, fiind eliberat condiţionat însă fără să se fi învăţat minte.

Borza a mai încasat alte două condamnări, ultima în 2018, când instanţa la condamnat la 1 an şi 2 luni de detenţie, tot pentru conducerea unui vehicul cu permisul anulat şi sub influenţa băuturilor alcoolice. Borza a fost eliberat condiţionat în octombrie anul trecut, printr-o hotărâre a Judecătoriei Oradea, unde s-a reţinut că "persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate". În loc de asta, a luat-o de la capăt...

Alt recidivist, aceleaşi metehne

Un caz similar a fost descoperit, sâmbătă dimineaţa, pe strada Matei Corvin din Oradea, unde un maramureşean de 33 de ani, din localitatea Tăuţii Măgherăuş, a fost găsit la volanul maşinii, în trafic, deşi avea permisul suspendat şi nu avea drept de circulaţie.

Bărbatul a rămas fără drept de circulaţie doar cu o săptămână mai devreme. În noaptea de 12 spre 13 februarie, maramureşeanul a fost oprit pe strada Universităţii din Oradea cu o alcoolemie de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului şi i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Câteva ore mai târziu, omul era din nou la volan, fiind oprit de poliţiştii din Biharia care i-au întocmit un nou dosar pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi cu permisul suspendat.

Maramureşeanul a fost reţinut pentru 24 de ore de ore, iar acum este anchetat într-un nou dosar, pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi cu permisul suspendat. Ancheta poliţiştilor se desfăşoară sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.