Conducătorii Consiliului Judeţean Bihor sunt atât de prevăzători încât repară drumuri judeţene care încă nici nu s-au stricat.

Este concluzia care poate fi trasă după ce reporterul Digi24 Oradea Bogdan Băcilă a făcut un experiment de tip fact-checking în contextul unor acuze reciproce pe care şi le aduc reprezentanţii PNL Bihor, pe de o parte, şi cei ai CJ Bihor, de cealaltă parte.

Bătaie de joc sau fake-news?

Printr-un comunicat intitulat "Consiliul Judeţean îşi bate joc de banii bihorenilor" dat publicităţii sâmbătă, liberalii au criticat faptul că la finele săptămânii trecute o firmă angajată de CJ Bihor aşternea covor asfaltic pe drumul judeţean ce traversează comuna Tăuteu, în satul Bogei, "cu toate că porţiunea peste care se aşternea covorul asfaltic era în bună stare, fără nicio groapă, pe porţiunea respectivă fiind tras recent un covor asfaltic". În acelaşi timp, însă, preciza PNL Bihor, pe alte drumuri judeţene, deşi se află "într-o stare dezastruoasă, în afară de cârpeli nu s-a făcut nimic".

În replică, CJ a emis la rându-i un comunicat în cursul după-amiezii de luni, învinuind PNL de un "grosolan derapaj de comunicare" şi că "foloseşte fake-news-ul ca standard al comunicării", pentru că drumurile pe care liberalii le-au indicat ca fiind "dezastruoase" (precum, de pildă, Oşorhei – Copăcel ori Râpa – Tinca), de care CJ încă nu s-a atins, au fost totuşi cuprinse în programul de aşternere de covoare asfaltice din acest an.

De invidiat

În condiţiile în care CJ nu s-a referit în comunicatul său deloc tocmai la drumul dintre Tăuteu şi Ciutelec despre care PNL Bihor a afirmat că este acoperit în aceste zile inutil cu covor asfaltic, echipa Digi24 Oradea s-a deplasat pe drumul respectiv şi a tras propria concluzie: "Reabilitarea unui drum judeţean din Bihor ar putea trezi invidia oricărei comune bogate din vestul Europei. Covorul asfaltic este turnat peste un drum fără gropi, spre bucuria localnicilor, care la final vor circula pe un traseu ca-n palmă".

Într-un scurt film publicat pe pagina de Facebook Digi24 Oradea, se vede cum înşişi localnicii din Tăuteu admit că porţiunea de drum pe care se pune noul covor asfaltic "era bună", fapt confirmat de reporter, care constată că "starea vechiului carosabil este cât se poate de bună", dovadă fiind şi că "apa abia se mişcă în paharul" pe care acesta l-a aşezat pe bordul maşinii.

"Nu avem bani"

De altfel, şi în reportajul Digi24 Oradea, liderul consilierilor judeţeni ai PNL, Ionel Avrigeanu, spune că pe porţiunea respectivă de drum nu exista "nicio groapă, nicio denivelare", iar primarul comunei Tăuteu doar că se va aşterne covor asfaltic pe o lungime a drumului mai mare decât cea pe care se lucrează acum chiar dacă nu era avariată.

În ciuda evidenţei, vicepreşedintele CJ responsabil cu programul de covoare asfaltice, Ioan Mang, afirmă sec că "nu avem bani să asfaltăm pe unde s-a mai asfaltat" şi că a verificat personal "90% dintre tronsoanele de drum pe care se vor pune covoare asfaltice", deci garantează că starea acestora era proastă şi noul strat de asfalt, absolut necesar.

Programul de turnare a unor covoare asfaltice al CJ Bihor a fost bugetat în acest an cu peste 28 milioane lei.