Deputatul USR Bihor Silviu Dehelean a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu doi colegi veniţi din Capitală, Cristina Prună şi Claudiu Năsui, că în perioada imediat următoare activiştii din judeţ ai partidului, la fel ca în întrega ţară, vor începe să strângă semnături pentru o iniţiativă civică – Fără penali în funcţiile publice.

"Deja am depus la Primăria Oradea o cerere pentru aprobarea amplasării unui cort", a spus Dehelean, cel care încă în primăvara anului trecut a lansat o dezbatere la nivel naţional pe această temă. "Este un proiect la care am contribuit esenţial, am lucrat în incubatorul de idei şi l-am propus spre aprobare partidului", a amintit deputatul USR Bihor, invocând o dezbatere organizată în martie 2017 la Parlament pentru cristalizarea unei norme legislative care să interzică accesul în funcţii publice al persoanelor condamnate penal prin hotărâri judecătoreşti definitive.

Dehelean a spus că acest obiectiv poate fi atins doar printr-un "text constituţional", adică prin revizuirea Constituţiei, ceea ce poate fi făcut doar prin două căi: fie la iniţiativa a 25% dintre parlamentari, fie printr-o iniţiativă civică, adică în baza a 500.000 semnături adunate de la cetăţeni, variantă pe care USR a preferat-o deoarece are mai multă "tracţiune", adică greutate.

"Vrem să fie modificat articolul 36 din Constituţie, referitor la dreptul de a fi ales în Camera Deputaţilor, Senat şi la Preşedinţie, aşa încât persoanele condamnate penal definitiv să nu mai poată fi alese, pentru o perioadă limitată de timp, până intervine una dintre formele de înlăturare a pedepsei, reabilitare, dezincriminare, amnistie", a explicat Dehelean.

Membru în Comisia juridică a Camerei, deputatul a amintit că această idee a fost preluată, în urmă cu o lună, de un Comitet de iniţiativă format din circa 20 de personalităţi marcante, între care filozofii Mihail Şora şi Gabriel Liiceanu, scriitorul Mircea Cărtărescu, dar şi specialişti din alte domenii.

Ulterior, a adăugat Dehelean, textul pentru modificarea Constituţiei a fost depus la Consiliul Legislativ, al cărui aviz, se pare, este pozitiv, şi care trebuie publicat în Monitorul Oficial până la finele acestei luni, după care USR va începe în toată ţara strângerea de semnături.

Pentru ca iniţiativa civică să fie considerată juridic ca atare, este nevoie de minimum 500.000 semnături date de români, din care câte 20.000 trebuie să provină din minimum 20 de judeţe. Dehelean a afirmat că, având în vedere că o parte din semnături nu vor fi recunoscute, "targetul pentru Bihor este de 30.000 de semnături".

"Această iniţiativă ar trebui să ne aducă la final o ţară mult mai democratică", a spus şi deputatul USR Bucureşti Cristina Prună. "Noi încercăm să restricţionăm accesul persoanelor condamnate penal în funcţii publice pentru că vedem în acest moment că tot ceea ce se întâmplă şi în politică, şi în economie, şi în societate, este pentru că avem penali în funcţii publice", a conchis Dehelean.