Fostul fotbalist de liga I Ramses Gado, acum mijlocaş la echipa Unirea Valea lui Mihai din liga a patra, a fost trimis în judecată pentru pentru organizarea şi participarea la lupte între câini. Alături de fotbalist, procurorii orădeni au acuzat încă două persoane: Irinel Chiriţă şi Alin Miclăuş, primul care ţinea de unul dintre câini iar cel de-al doilea, care le-a fost arbitru.

Ancheta în caz a pornit la sesizarea unui vecin de-al fotbalistului, care a surprins mai multe lupte de câini în curtea acestuia şi, la un moment dat, a sunat la 112, dar a şi înregistrat lupta. 

La sosirea poliţiştilor, participanţii la luptele ilegale au fugit, însă poliţiştii au găsit în curtea fotbalistului un ring special amenajat pentru astfel de bătăi şi mai mulţi câini din rasa American Staffordshire Terrier (Amstaff).

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, cei trei „au avut reprezentarea faptei şi a urmărilor ei, totodată mobilizându-şi energia în vederea producerii rezultatului dorit”, urmarea imediată a infracţiunii reprezentând „atingerea adusă sănătăţii şi integrităţii animalelor, precum şi sentimentul de indignare publică creat”. 

Ramses Gado, Irinel Chiriţă şi Alin Miclăuş sunt judecaţi, acum, pentru organizarea de lupte între câini, pregătirea lor în acest scop, precum şi participarea cu câinii la astfel de lupte, fapte pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani de Ordonanţa de urgență 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. 

Lupta de câini pentru care cei trei orădeni au fost trimişi în judecată s-a desfăşurat pe 21 februarie, anul trecut, iar informaţia a fost făcută publică de Digi24 Oradea, sursă care a primit imaginile înregistrate de un martor, pe unul dintre terenurile pe care Gado le deţine în Oradea. "S-a văzut destul de clar ce se întâmplă, am putut să filmez câinii cum se bat. Câteva persoane, 2-3 persoane, probabil proprietarii câinilor, erau înăuntrul ringului şi ţineau, încurajau câinii", a povestit martorul jurnaliștilor.

Pe terenul împrejmuit, poliţiştii au găsit ţinuţi în lanţuri mai mulţi câini din diferite rase. Fostul sportiv a fost chemat să dea explicaţii în faţa poliţiştilor, iar pe numele lui a fost deschis dosar penal şi, totodată, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 lei pentru că nu a înregistrat şi nu a declarat câinii respectivi, aşa cum ar fi avut obligaţia.

Fostul atacant nu este la prima abatere de acest gen. După cum BIHOREANUL a mai arătat, în urmă cu 8 ani, sub aceeaşi acuzaţie, el a stat după gratii trei luni, în Ungaria. "Faraonul", cum era poreclit de prieteni şi colegi, a fost arestat pe 1 martie 2010 la Budapesta, împreună cu alte trei persoane, prinse în flagrant la o luptă ilegală de câini organizată în sectorul XVll al capitalei ungare.