Un altfel de festival. Aşa a caracterizat primarul comunei Diosig, Mados Atilla, Festivalul Gastro şi de Vin Bakator care se va desfăşura pe 26 mai, în Grădina Castelului Zichy din centrul comunei.

„Vrem să fie un festival de calitate”, a explicat edilul, joi, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, şi cu un tânăr viticultor din Diosig, Lorant Heit, „vinovat” pentru readucerea la viaţă a celebrului soi „Bakator”, dispărut din zonă în anii comunismului.

Ca dovadă, a spus edilul, vinurile care vor fi prezente la festival au trecut prin filtrul unui juriu format din specialişti. „Au fost selecţionate 47 de vinuri, provenind de la 19 viticultori din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob sau Sântimreu, cărora li se adaugă vinuri aduse de la cele mai renumite crame de vin tip „Bakator” din ţară, dar şi din Ungaria, Serbia şi SUA”, a mai spus Mados.

Organizat pentru a doua oară, festivalul mai are un atu. Pe lângă tradiţionalul târg al meşterilor populari şi programele pentru copii, organizatorii vor aduce bucătari care vor face demonstraţii gastronomice, pregătind mâncăruri speciale, care să se asorteze cu vinurile.

„Vor fi ciorbe şi burgeri din carne de bivol, cârnăciori speciali, din carne de mangaliţă şi vită, foarte aromaţi şi uşor picanţi, cunoscuţi ca ”Debreceni paros””, a adăugat Mados.

Festivalul va aduce şi concerte ale unor formaţii celebre. De la ora 13, scena va fi preluată de o trupă de muzică folclorică „Tokos” din Cluj, urmată de concertul trupei „Cimbaliband” (video) o formaţie recunoscută în toată lumea pentru virtuozitate şi ai cărei membri vor cânta piese tradiţionale din Balcani la ţambal, saxofon şi vioară. „Aşa se şi numeşte concertul: Project Balcan”, a mai spus primarul.

De la 17.30, pe scenă va urca AG Weinberger, descris drept „regele blues-ului din România”, iar seara va fi încheiată de concertul trupei de muzică uşoară Honeybeast din Ungaria, de la ora 20. „După concert, îi invităm pe fanii fotbalului să urmărească pe un ecran mare finala Ligii Campionilor”, a mai spus Mados Atilla.

Evenimentul este organizat sub egida Uniunii pentru Târguri, organizaţie înfiinţată în urma unui parteneriat între mai multe consilii locale din Bihor şi Hajdu-Bihar, respectiv Consiliul Local Diosig şi, din acest an, şi Consiliul Judeţean Bihor.

„Aşa cum susţinem alte festivaluri de promovare a tradiţiilor, îl susţinem şi pe cel de la Diosig. Dorim ca viţa de vie şi vinul Bakator să redevină un brand al zonei Valea Ierului”, a spus şi preşedintele CJ, Pásztor Sándor.

Biletele pentru festivalul din 26 mai pot fi achiziţionate la faţa locului, cu 10 lei. Degustările se fac pe baza unor bonuri care pot fi cumpărate, de asemenea, la intrare. Nu se percepe taxă pentru persoanele sub 18 ani.

Programul festivalului poate fi consultat pe pagina de Facebook a evenimentului, precum şi pe smartphone-uri, descărcând aplicaţia FestivApp.