Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o avertizare de cod galben de caniculă (val de căldură persistent şi disconfort termic accentuat) valabilă în mai multe judeţe ale ţării, inclusiv în cea mai mare parte a judeţului Bihor (conform hărţii de mai jos).

Potrivit avertizării, "în vestul ţării, valul de căldură se va intensifica, astfel încât temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 şi 36 de grade, cu valori mai ridicate spre 37-38 de grade, îndeosebi pe parcursul zilelor de luni (12 august) şi marţi (13 august)".

Meteorologii mai precizează că, pe arii restrânse, nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi.

Începând de luni, Primăria Oradea împreună cu Direcţia de Asistenţă Socială vor deschide în oraş două containere anticaniculă, unul la Piaţa Rogerius şi celălalt la Piaţa Cetăţii.

Containerele anticaniculă sunt dotate cu aer condiţionat şi rezerve de apă potabilă şi vor fi deschise pe toată perioada imediat următoare, în condiţiile în care temperaturile vor impune acest lucru, între orele 10 şi 18.

Ce să faceţi şi ce să evitaţi pe perioada caniculei:

- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);  

- Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;   

- Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;   

- Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici); evitaţi consumul băuturilor alcoolice sau al celor cu cofeină sau zahăr (carbogazoase)   

- Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică; 

- Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

- Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;   

- Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;   

- Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;  

- Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;   

- Pntru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.