Fostul deţinut care a atacat cu spray lacrimogen un agent al Penitenciarului Oradea, marți, în centrul oraşului, se justifică, printr-o postare video publicată pe YouTube, susţinând că s-a răzbunat pentru că victima sa ar fi un „gardian torţionar” care i-a făcut „mult rău în puşcărie”, filmuleţul fiind însă şters ulterior. 

Într-o înregistrare făcută miercuri pe stradă, cu telefonul mobil, bărbatul, care se numeşte Erős Róbert, susţine că a simţit nevoia să îşi explice gestul, după ce a văzut ştirea despre atacul său în BIHOREANUL

Torţionar şi rasist

„Mă vedeţi în carne şi oase. Eu sunt acel tip care m-am răzbunat pe acel gardian torţionar pe nume Blaga Călin Lucian… Deci eu am fost şi închis 6 ani… Nu pentru tâlhărie. Am furat şi eu, no, pentru furt am fost acolo. Acest om mi-a făcut rău înăuntru, de aceea m-am răzbunat acum, când l-am văzut faţă în faţă. De aceea aţi văzut ce aţi văzut pe BIHOREANUL, că m-am răzbunat”, spune Erős. 

Individul nici măcar nu are mustrări de conştiinţă, din contră, se declară „mulţumit şi împăcat”. „Să se mulţumească că nu l-am bătut. Că a scăpat foarte uşor. M-am dus a doua oară şi omul - glonţ (a fugit, n.r.). Că dacă stătea faţă în faţă cu mine, credeţi-mă că îl călcam în picioare”, zice fostul deţinut, tropăind din picioare, pentru a şi arăta lumii cum ar fi acţionat. 

Supărarea bărbatului ar fi pornit de la faptul că gardianul ar fi chemat echipa de intervenţie ca să-l bată în celulă, că l-ar fi scuipat şi l-ar fi strigat cu apelativul "ţigan". „Mi-a zis "Ce, ţigane?". Deci vedeţi că omul e şi rasist. Nu suportă ţiganii. Deja la toţi ţiganii din penitenciar îi face mereu viaţă grea, să vă zic pe româneşte”.

"Am scos spray-ul şi i-am dat în ochi”

Erős a povestit cu lux de amănunte incidentul de marţi. Era pe stradă, zice el, când din întâmplare i-a apărut în faţă „acest gardian torţionar zis Vişinescu”, iar el l-a oprit ca să-i ceară socoteală pentru "relele" din puşcărie. "Bă, fraiere, … morţii lu’ … acum nu mai eşti tare… Ce mă, ai uitat, ai uitat relele care mi le-ai aplicat acolo la puşcărie, relele tratamente. După care omul a zis "Du-te-n treaba ta!". Eu i-am zis, ehe, stai aşa, că nu-i aşa, pe urmă i-am băgat... în rasa..., am scos spray-ul şi i-am dat în ochi”. 

Gardianul a plecat, dar agresorul său a continuat să-l înjure, motiv pentru care acesta s-ar fi întors. În acel moment, zice Erős, a început să alerge spre el, însă victima sa a fugit. 

„Nu am mai apucat să-l prind, că era kaput pe mâna mea. Deci pentru mine am făcut un lucru mare. Nu mă interesează că voi fi închis câteva luni, că într-adevăr, nu l-am agresat, nu l-am bătut, nu nimic, doar l-am spray-at. Pe mine nu mă sperie că iau 5 luni, sau 4 ani, sau 5 ani, fix …, îmi iau pedeapsa ca pe prezervativ. Mă sperie nedreptatea. Puteţi lua interviu, vă povestesc deţinuţii şi gardienii care nu sunt corupţi. Că sunt şi gardieni cu frică de Dumnezeu. Iar eu în faţa acestora îmi dau jos şapca şi le spun "salutare, barosane"”. 

Capturat şi supărat

La câteva minute după plecarea gardianului, agresorul a fost prins de colegii acestuia, care l-au imobilizat şi l-au dat pe mâna poliţiştilor. Erős spune că nu i-a văzut, pentru că, dacă i-ar fi apărut în faţă, ar fi avut aceeaşi soartă ca şi colegul lor. "Deci în timpul serviciului tu fugi îmbrăcat în uniformă de la penitenciar după un infractor? Deci unde în… mea ne credem. Unde ne aflăm, în ce ţară?”, se plânge individul. 

Bărbatul recunoaşte că a sperat că va scăpa uşor. „Am crezut că totul va fi aşa, basmaua curată. Dar nu, m-au imobilizat jos, da io dacă sincer era faţă în faţă lucrul ăsta, io dacă erau din faţă, sincer io pe toţi trei i-aş fi… i-aş fi spray-at pe toţi trei, pe urmă le-aş fi aplicat pumni, picioare, cot, genunchi, ştiţi voi, no”.

Erős Róbert susţine că, în curând, va povesti toate abuzurile la care l-a supus gardianul în faţa procurorului care îl anchetează acum pentru loviri şi alte violenţe. „O să fiu chemat după 2-3 luni la procuror faţă în faţă cu acest torţionar şi o să explic şi la procuroru' cine e acest torţionar. Şi de ce am recurs la violenţă faţă de el... Chiar nu mi-e frică, o viaţă avem şi o gaură-n cur, vorba mea”, mai spune, cu înţelepciune, fostul puşcăriaş în înregistrare pe care, apoi, vineri, a şters-o de pe canalul său. 

Gardianul, un profesionist

Contactată de BIHOREANUL, purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Oradea, Adina Bîrda, a precizat că agentul şef nominalizat de individ lucrează în sistemul penitenciar de mai bine de 15 ani şi nu ar fi avut vreodată probleme disciplinare. 

„Nu se află în evidenţe cu abateri disciplinare şi nu au fost înregistrate reclamaţii din partea deţinuţilor în ceea ce-l priveşte. Este chiar un angajat model. Îşi face cu profesionalism treaba. Ne pare rău că este acum în această situaţie”, a declarat Adina Bîrda.  

Vezi mai jos monologul fostului deținut!