Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de eliberare din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a lui Vasile Popa, ca urmare a condamnării definitive a acestuia pentru săvârşirea unor infracţiuni prin care s-a adus atingere prestigiului profesiei.

Fost prim-procuror al Parchetului Bihor, Vasile Popa a fost condamnat definitiv anul acesta, pe 22 ianuarie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 6 ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de mai multe fapte de corupţie.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Popa fusese trimis în judecată în decembrie 2014 de către procurorii DNA, pentru luare de mită, şantaj, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri, favorizarea făptuitorului şi trafic de influenţă.

Între altele, Popa a fost acuzat că a primit şpăgi periodice de la un om de afaceri, Dorinel Edu, pentru a-l proteja într-un dosar de evaziune, iar de la un altul, Alin David, pentru a-l ajuta într-un caz de defrişări ilegale.

De asemenea, fostul prim-procuror a fost inculpat şi pentru şantajarea a doi soţi orădeni, Maria şi Dan Lozincă, pe care i-a ameninţat cu controale pentru a-i returna o datorie, dar şi pentru că a rupt, pur şi simplu, două rechizitorii prin care doi procurori din subordinea sa, Cristian Ardelean şi Adrian Brişcan, trimiteau în judecată orădeni care comiseseră infracţiuni rutiere, dar şi pentru că l-ar fi determinat pe şeful Laboratorului de Medicină Legală din Oradea, dr. Gabriel Mihalache, să facă o prelevare ilegală de organe, de la un bărbat care fusese victima unui omor.

Iniţial, fostul prim-procuror Vasile Popa a fost achitat pentru o parte din faptele imputate de Curtea de Apel Timişoara, care însă l-a condamnat pentru altele, la 3 ani de închisoare, în 2018, pedeapsă pe care anul acesta în ianuarie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dublat-o, la 6 ani de închisoare.

Citiţi detalii în articolul "Prim-procuror la pârnaie! De ce a ajuns la puşcărie fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa"