Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu şi-a prezentat bilanţul activităţii din 2019, printr-un comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit documentului, comisarii de mediu au făcut anul trecut 1.379 de controale, în urma cărora au dispus 2.587 de măsuri şi au aplicat 184 de amenzi, în valoare totală de 2.805.100 lei. Cele mai mari amenzi au fost de 160.000 de lei, încasate de firme care nu aveau acte de reglementare pentru proiectele derulate.

"În anul 2019 au mai fost stabilite două sesizări a organelor de cercetare penală, s-au dispus 12 măsuri de suspendare a activităţii şi o propunere suspendare acte de reglementare", se arată în comunicatul Comisariatului, fără a se indica motivele pentru care au fost sesizaţi procurorii ori care activităţi au fost suspendate.

Reciclarea, tabu la sate

Printre entităţile verificate de comisarii de mediu anul trecut s-au numărat şi administraţiile publice locale din Bihor, unde în total Garda de Mediu a făcut 217 controale. Principalele probleme depistate au fost zone cu depozitări necontrolate de deşeuri, fiind identificate în total 268 de abandonări de deşeuri pe o suprafaţă totală de 115.375 mp, majoritatea în albiile râurilor ori în zonele limitrofe cartierelor locuite de romi, şi neimplementarea sistemului de colectare separată în comune, îndeosebi în zonele turistice greu accesibile şi în localităţile sau cătunele izolate. "Excepţie de la neîndeplinirea modului de implementare a colectării separate sunt localităţile situate în Zona Metropolitană Oradea, precum şi comunele Sălacea, Cociuba Mare", se arată în comunicat.

Pentru neregulile depistate, comisarii de mediu au amendat 26 de primării din Bihor, sancţiuni care totalizează 170.000 de lei.

Tot anul trecut, Garda de Mediu Bihor a făcut 12 inspecţii la societăţile de salubrizare din judeţul Bihor, aplicând trei sancţiuni în valoare de 37.500 lei. Din nou, comunicatul nu precizează care sunt firmele amendate ori motivele.

Controale şi sancţiuni

Bilanţul Gărzii de Mediu Bihor mai arată că anul trecut au fost făcute 50 de inspecţii la societăţi colectoare de deşeuri nepericuloase sau periculoase, aplicându-se 19 sancţiuni în valoare de 342.500 lei, şi că s-au verificat depozitele de deşeuri industriale periculoase (depozitele de reziduuri petroliere de la SC Ecodiesel, depozitele de reziduuri de gudroane acide aparţinând SC Petrol Derna, haldele de şlam roşu aparţinând de SC Cemtrade Oradea şi cele de la Sinteza), pentru care s-au aplicat zece amenzi în cuantum de 460.000 de euro.

"Pentru îmbunătăţirea calităţii apelor şi reducerea de emisii în apă au fost verificate 13 staţii de epurare a apelor uzate menajere, fiind impuse 25 de măsuri şi fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 67.500 lei", a mai transmis Garda de Mediu Bihor.

În 2019, comisarii au mai făcut 12 controale în arii naturale şi în Parcul Natural Apuseni, dar şi la Grădina Zoologică (finalizate cu cinci amenzi în valoare totală de 65.000 de lei) şi 47 de controale la cariere şi balastiere (încheiat cu 19 sancţiuni în valoare de 487.500 lei).

Raportul de activitate al Gărzii de Mediu Bihor arată că anul trecut instituţia a înregistrat 183 de sesizări, din care 34 vizau deversări de ape uzate, 39 depozitări necontrolate de deşeuri, 9 au vizat funcţionarea fără autorizaţie, 21 aspecte privind calitatea aerului si disconfortul olfactiv, 18 au vizat tăieri ilegale de vegetaţie, iar 49 dintre sesizări au fost redirecţionate către instituţiile competente pentru soluţionare.

Anul trecut, în Bihor au fost şapte poluări de mediu: una în Oradea, unde s-au deversat substanţe periculoase în Peţa, două în Zona Metropolitană (incendiile de la depozitele de deşeuri ale firmei Superbon), una în Ştei (explozie la fabrica Corsar Gaz de îmbuteliere gaz GPL), două în Chistag (transporturi neconforme de deşeuri cu conţinut de material radioactiv la fabrica Holcim) şi una în Abrămuţ (incendiu la un punct de descărcare produse petroliere). "Pentru toate aceste neconformităţi au fost aplicate sancţiuni şi au fost stabilite măsuri de remedire", a mai transmis Garda de Mediu.