Mai mulţi cai antrenaţi să se ocupe de copii cu dizabilităţi au fost răniţi, în noaptea de luni spre marţi, de persoane rămase neidentificate, care au intrat pe o păşune privată din satul Betfia cu o maşină de teren şi au fugărit până la epuizare animalele. Cel puţin 5 cai s-au ales cu tăieturi, răni şi picioare rupte, o iapă de doar 2 ani fiind irecuperabilă.

Coincidenţe nocturne

Caii aparţin unor săteni din Betfia, reprezentanţilor Asociației Crescătorilor de Animale Betfiana, respectiv bazei de agrement Caii din Vale. „Păşunea este îngrădită cu gard electric. Sunt în jur de 30 de cai acolo. Au intrat cu maşina, au fugărit caii, i-au lovit. Cel puţin 5 cai sunt răniţi, unul irecuperabil”, a declarat BIHOREANULUI preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Betfiana, Cristian Bot.

Autorii, spune Bot, nu se cunosc, însă au lăsat urme pe păşune, care a fost distrusă în întregime. „Au distrus toată păşunea. Au fost criminaliştii, au luat probe. S-a găsit o bucată de spoiler, una de oglindă. Tot se va găsi autorul”, zice preşedintele Asociaţiei Betfiana.

Cel puţin curios e că, în aceeaşi noapte și în aceeași zonă, o maşină de teren deţinută de o firmă a fraţilor Ioan și Viorel Micula a lovit alte două autoturisme parcate pe şoseaua care coboară de la crater, de unde bănuiala localnicilor că e vorba de unul şi acelaşi "agresor".

Cert este că incidentul cu cele două maşini lovite a fost asumat, miercuri la prânz, de un orădean de 52 ani, care s-a şi prezentat la sediul Poliţiei Băile Felix, fiind sancţionat cu 10 puncte amendă pentru încălcarea Codului Rutier. Şoferul cu pricina nu a făcut, însă, nicio referire la incidentul din ţarcul cu cai.

Golani la volan

Coincidență sau nu, în timp ce șoferul se afla în sediul Poliţiei Felix, în faţa instituţiei a apărut şi un BMW în care se afla, ca pasager, şi Victoraş Micula, fiul milionarului Viorel Micula.

„Maşina a venit, a intrat pe contrasens, iar după ce a trecut de sediul Poliţiei, şoferul a ambalat şi a plecat în trombă. Apoi s-a întors, a deschis geamul şi ne-a arătat un semn obscen. Au fost de faţă mai mulţi oameni, eram acolo să depunem plângeri”, declară Bot.

Gestul golănesc a fost văzut şi de Alina Silaghi, proprietara bazei de agrement Caii din Vale, care a rămas fără iapa de 2 ani, antrenată special pentru a lucra cu copii cu dizabilităţi. „Eram pe scările Poliţiei. A făcut trei ture, ultima oară şoferul lui a dat geamul jos şi ne-a arătat degetul. Este revoltător modul în care s-au comportat”, spune Silaghi.

Pericol public

La fel ca şi ceilalţi păgubiţi, Alina Silaghi a depus plângere penală pentru distrugere, cruzimi asupra animalelor şi tulburare în posesie. „Aşteptăm să vedem ce se întâmplă, să ştim împotriva cui să ne îndreptăm, să se identifice persoana. Am avut doi accidentaţi. Un cal nu a mai putut fi salvat. Unul e sub tratament, are două tăieturi la picioarele din spate. Calul pe care l-am pierdut îl avem de la 2 luni, de atunci l-am antrenat pentru echitaţie terapeutică”, explică ea.

Paguba bazei de agrement se ridică la câteva mii de euro, la fel şi prejudiciul Asociaţiei Betfiana şi al celorlalţi proprietari de cai „Dar nu paguba mă îngrijorează, ci pericolul social. Mergi şi alergi nişte cai pe câmp, le rupi picioarele. Ce urmează după treaba asta? Vor fugări oameni?”, a mai declarat Silaghi.

Cazul, care nu a fost comunicat din oficiu de către Poliţia Bihor, se află în ancheta Poliţiei Băile Felix. „Poliţiştii din Băile Felix efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunii de cruzimi contra animalelor. S-a început urmărirea penală în cauză, in rem. Dosarul va fi înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cercetările urmând să fie efectuate sub supravegherea unui procuror”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisarul Alina Dinu.