Cârnaţ, caşcaval, pastramă, bere, cidru... Gastronomia locală are oferta proprie pentru fiecare mâncare ori băutură. Doar că e necunoscută...

Made in Bihor

Proiectul "Good Chefs Oradea", iniţiat de un grup de bihoreni pasionaţi de arta culinară, va fi lansat pe 19 septembrie printr-un eveniment în cadrul căruia producătorii bihoreni de alimente tradiţionale şi operatorii din turism vor fi aduşi, pentru prima dată, la aceeaşi masă.

"Este foarte important să adunăm micii producători de alimente şi băuturi tradiţionale şi să îi punem în contact cu prestatorii de servicii gastronomice şi cu cei din industria ospitalităţii pentru că, să fim sinceri, există un aspect dezamăgitor: astăzi, dacă îţi vine un străin în ţară nu ştii unde să îl duci să mănânce ceva tradiţional", a declarat Simona Bişboacă, managerul firmei Phenalex, specializată în produse naturiste, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Complexul President din Băile Felix.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, oferta există, dar nu este cunoscută. "Avem produse, servicii, lanţuri hoteliere şi săli de evenimente excepţionale. Nu trebuie decât să le promovăm", a spus, la rândul său, Nicolae Pop, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Reciproc avantajos!

Concret, circa 300 de producători locali, profesionişti în industria ospitalităţii şi reprezentanţi ai unor instituţii cu atribuţii în domeniu se vor întâlni, în seara de 19 septembrie, la Complexul President, pentru a se cunoaşte şi lega relaţii de colaborare reciproc avantajoase.

"În urma acestui eveniment vom avea o bază de date cu toţi producătorii locali şi oferta din industria ospitalităţii care va fi pusă gratuit la dispoziţia tuturor doritorilor", a declarat Pop.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul Good Chefs Oradea vizează, printre altele, prezentarea şi promovarea micilor producători de alimente şi băuturi tradiţionale, valorificarea potenţialului turistic şi produselor specifice ale comunelor bihorene şi stabilirea de parteneriate între producătorii locali şi industria HORECA şi promovarea învăţământului profesional dual local cu specializările "bucătar" şi "cofetar-patiser".

Delicatese cu licitaţie

De altfel, în cadrul întâlnirii din 19 septembrie, producătorii locali vor avea propriile standuri cu produse care vor putea fi degustate, vor avea loc prezentări de tunici de bucătar, uniforme şi veselă, vor avea loc discuţii libere între potenţialii parteneri, precum şi demonstraţii de artă culinară susţinute de maeştri bucătari.

"Fiecare invitat special, şi vor fi minimum trei, va găti, live, trei porţii de mâncare, care se vor vinde la licitaţie către participanţi. Sumele colectate vor fi direcţionate către unul dintre proiectele Good Chefs Oradea", a spus Pop.

Banii adunaţi vor constitui venit pentru bursele care vor fi acordate elevilor celor două clase de învăţământ profesional dual.

Pentru anul viitor, iniţiatorii proiectului îşi doresc lansarea "Good Chefs Academy", în cadrul căreia vor fi iniţiate cursuri de formare şi certificare recunoscute în Uniunea Europeană în domeniile de "bucătar" şi "cofetar – patiser" cât şi masterclasses pentru amatori şi profesionişti organizate cu specialişti de top.