Cei peste 330 de membri ai Sindicatului Just Bihor, care reuneşte circa două treimi dintre grefierii de la nivelul Curţii de Apel Oradea, au suspendat miercuri acţiunile de protest începute luni şi continuate marţi în faţa Palatului de Justiţie din Parcul Traian.

Drepturi pe hârtie

Potrivit grefierului Nicoleta Sîrmă, de la Judecătoria Oradea, care a ieşit miercuri în faţa Palatului de Justiţie pentru a explica jurnaliştilor motivul suspendării acţiunii, decizia a fost luată de Asociaţia Grefierilor din România ca urmare a faptului că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat în aceeaşi dimineaţă că e dispus să se întâlnească cu ei şi să le rezolve revendicările.

Până la un deznodământ, însă, grefierii vor purta banderole pe mâneci, semn că protestul este oprit doar temporar şi că poate fi reluat dacă nu le sunt soluţionate doleanţele.

În principal, acestea vizează actualizarea Statutului grefierilor în conformitate cu atribuţiile suplimentare pe care grefierii le au după intrarea în vigoare, cu mai mulţi ani în urmă, a noilor Coduri penal şi de procedură penală, respectiv Civil şi de procedură civilă, dar şi neplata drepturilor salariale la care au dreptul prin lege, precum şi aplicarea aceloraşi condiţii precum cele valabile pentru magistraţi în vederea pensionării.

Grefiera a arătat că la începutul carierei sale, cu 17 ani în urmă, salariul unui grefier era la nivelul a 70%-80% din salariul unui magistrat, iar acum a ajuns la doar 30%-35%, şi că de 5 ani grefierii nu mai au un contract colectiv de muncă, pentru a fi împiedicaţi să facă greve.

De asemenea, Nicoleta Sîrmă a precizat că, deşi legea prevede că grefierii beneficiază de trei sporuri de câte 15%, pentru muncă în condiţii grele, solicitare neuro-psihică şi confidenţialitate, acestea au fost limitate prin noua lege a salarizării la doar 30%. "Nici aşa nu am primit, niciodată, sporuri mai mari de 23% în total", a spus grefiera.

Justiţia? Nu coruptă, ci obosită!

Pe de altă parte, în condiţiile în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut în presa centrală că anul trecut s-a întâlnit de patru ori cu reprezentanţii grefierilor şi a sugerat că le-ar fi rezolvat problemele conform dorinţelor lor, Nicoleta Sîrmă a replicat că oficialul, pur şi simplu, dezinformează.

"Nu s-a consultat cu noi niciodată. Se gândeşte mai mult la puşcăriaşi decât la personalul din Justiţie. Să se uite că are magistraţi bolnavi, cocoşaţi de muncă. Există instanţe cu un singur magistrat care are de soluţionat mii de dosare", a spus grefiera, care este de părere că ministrul manipulează şi că intenţionat lasă personalul din Justiţie subdimensionat, pentru a-l obliga să facă greşeli, aşa încât opinia publică să acuze magistraţii că ar fi corupţi: "Se spune că Justiţia este coruptă. Nu e adevărat. Justiţia e obosită! Justiţia este suprasolicitată, este subdimensionată ca schemă".

Nu vrem salarii, vrem colegi!

Grefiera a spus că personalul din Justiţie este sufocat de volumul de muncă, iar percepţia că salariile sunt mari pentru toţi angajaţii e falsă.

"Am auzit pe cineva spunând că avem salarii de 7.000 de lei. Poate la Înalta Curte... Eu am salariu de 4.000. Şi asta în condiţiile în care noi nu avem normă de lucru, nu avem program limitat, ajungem să ne vedem familiile numai seara. Venim la serviciu dimineaţa, dar nu ştim când plecăm, suntem chemaţi de acasă şi noaptea, sâmbăta, duminica... Noi vrem să se respecte doar legea, nu vorbim de măriri de salarii. Eu nu vreau un salariu în plus, eu vreau un coleg în plus. Nu mai vreau să lucrez 12 ore în fiecare zi şi să mi se dea un salariu de – zic şi eu – 20.000 de lei. Nu-mi doresc, pentru că nu am timp şi dispoziţie să cheltuiesc aceşti bani, ca să nu mai spun că poate nici nu apuc să ies la pensie. O groază de colegi au murit înainte să iasă la pensie, pentru că subdimensionarea personalului este groaznică, şi la grefieri, şi la magistraţi. Lucrăm ca la bandă, ca la fabrica de pantofi. E ceva de nedescris. Se percepe o eroare ca fiind un act de voinţă a cuiva. Nu-i adevărat. Sunt greşeli cauzate de suprasolicitare!".

Nu cunoaşte sistemul!

Reprezentanta Sindicatului Just Bihor a criticat şi necunoaşterea de către ministrul Justiţiei a numărului de grefieri. "Domnul ministru a spus cifra de 700 de grefieri. Vă daţi seama ce bine îşi cunoaşte sistemul, suntem 8.000 de grefieri în ţară. Imaginaţi-vă ce prostii a spus... Nişte enormităţi!".

Nicoleta Sîrmă a afirmat că, deşi în Oradea, după darea în folosinţă acum doi ani a Palatului de Justiţie după reabilitare, condiţiile de muncă s-au îmbunătăţit spectaculos, în ţară cei mai mulţi dintre magistraţi şi grefieri lucrează în condiţii grele, în mizerie şi supraaglomerare, dar cu toate astea ministrul Justiţiei nu a fost interesat de aceste aspecte, concentrându-se să analizeze exclusiv condiţiile de care dispus persoanele condamnate penal şi cele care ajung în arest preventiv.