Grefierii din instanţele şi parchetele din întreaga ţară, inclusiv cei din Bihor, au suspendat activitatea, miercuri, între orele 10 şi 12, timp în care "personalul nu va efectua niciun fel de activităţi specifice funcţiei", asigurând doar urgenţele.

De luni, grefierii vor intra în grevă generală, blocând activitatea întregului sistem judiciar.

Informaţia a fost transmisă BIHOREANULUI, printr-un comunicat asumat de mai multe sindicate, inclusiv SinJust Bihor. Celelalte semnatare sunt Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiţie "Grefierul" Alba, Sindicatul Dreptatea Bacău, afiliate la Federaţia PUBLISIND în colaborare cu Asociaţia Grefierilor din România. 

Potrivit documentului, protestul a fost declanşat la solicitarea şi în reprezentarea a peste 6.000 de membri de sindicat - personal auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie, faţă de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor. 

"Ne arătăm indignarea împotriva "eliminării" pensiilor de serviciu, denumite <<pensii speciale>> de către parlamentari pentru a câştiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformaţi, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecinţe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justiţiabil", se precizează în comunicat.

Grefierii susţin că abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunţat de către iniţiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete erau 1800 de persoane. "Prin urmare, haosul creat în justiţie nu se justifică. Să înţelegem că aceşti 1800 de pensionari căpuşează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază şi e absolut necesar să le tăiaţi, în raport de cele peste 100 de mii pe care le păstraţi?", se arată în informare. 

Miercuri, personalul auxiliar din instanţe şi parchete au suspendat activitatea între 10 şi 12, mai puţin cei aflaţi în sălile de judecată. De joi, însă, grefierii nici nu vor intra în săli în intervalul orar 10 şi 12, urmând să asigure doar urgenţele pentru ca, începând de luni, să întrerupă total activitatea "pe o perioada ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale, ce vor avea loc joi, 23 ianuarie". 

"Înţelegem să aducem la cunoştinţă că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiţie va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie prin atingerea adusă garanţiilor sociale recunoscute personalului din justiţie, fără de care activitatea <<autorităţii judecătoreşti>> nu poate fi organizată şi desfăşurată", se mai arată în comunicatul grefierilor.