Grefierii au oprit, luni, activitatea şi vor continua protestul şi în cursul zilei de marţi, blocând, astfel, întregul sistem judiciar, adică atât a instanţelor cât şi a parchetelor, în Oradea protestul desfăşurându-se în paralel cu cel al magistraţilor din Tribunalul Bihor şi Judecătoriile din Oradea, Aleşd, Salonta, Beiuş şi Marghita, care la rândul lor şi-au oprit activitatea.

Anunţul a fost făcut, luni, într-o scurtă conferinţă de presă organizată de vicepreşedinta Asociaţiei Grefierilor din România (AGR), Camelia Mesaroş (foto dreapta), alături de preşedinta organizaţiei locale a AGR, Daniela Cociubei (foto stânga), grefier în cadrul Tribunalului Bihor. 

Potrivit lui Mesaroş, profesia de grefier, precum şi cea de magistrat, cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, iar responsabilităţile şi riscurile pe care le implică impun acordarea pensiei de serviciu "ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept". 

La rândul ei, preşedinta organizaţiei locale a AGR, Daniela Cociubei, grefier în cadrul Tribunalului Bihor, a ținut să sublinieze că activitatea grefierilor nu se rezumă la "dactilografierea în sălile de judecată". 

"Grefierii au o serie de obligaţii profesionale extrem de complexe şi de cele mai multe ori rămân peste program. Cu toate acestea, nu sunt plătiți în plus. Un grefier cu 30 de ani de vechime, cu studii superioare, master, grad de Înaltă Curte - cum sunt cei de la DIICOT sau DNA - are un venit maxim de 5.600 lei şi va avea o pensie de aproximativ 4.000 lei. Asta în timp ce, pe tot parcursul activităţii a avut o serie de îngrădiri, interdicţii de prestare a altor activităţi şi a fost expus la boli profesionale inerente: afecţiuni oftalmologice, pulmonare, ale coloanei vertebrale. Noi nu avem salarii şi pensii speciale, nici nesimţite. Suntem confundaţi cu politicienii", a explicat Daniela Cociubei, respingând acuzaţiile că protestele lor reprezintă, de fapt, un şantaj, în condiţiile în care au venituri peste medie.

"Noi contribuim, la fel ca toţi angajaţii, la buget, şi nici nu ieşim la pensie, aşa cum se crede, la 40 ani. Limita de vârstă este de 60 ani. Eu am peste 35 ani de vechime în muncă", a mai spus ea. 

Legat de protest, reprezentanţii grefierilor susţin că în Bihor participă întregul corp profesional din instanţe şi parchete, alcătuit din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie.

În timpul protestului, grefierii planificați în ședințe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente și a celor cu arestați, permițând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată și nu vor efectua niciun fel de activități specifice funcției sau alte acte de procedură decât cele pentru soluționarea cauzelor urgente. Ceilalţi grefieri, dar şi personalul auxiliar, vor întrerupe total activitatea pe parcursul zilei votului în Plen a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu.

"În funcție de soluțiile legislative care vor fi adoptate de către Parlament sau asumate de către Guvern și în urma concluziilor ședinței cu prim-ministrul României, se va întruni Adunarea Generală Extraordinară a SNGJ Dicasterial, pentru a hotărî formele de protest ce vor fi asumate în continuare”, a mai spus Mesaroş.

Pe de altă parte, întruniţi săptămâna trecută în Adunarea Generală a Judecătorilor, magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis că susţin revendicările magistraţilor, dar nu suspendă activitatea instanţei.