Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Traian Bodea, a avut, miercuri, o ieşire dură la adresa conducerii DGASPC Bihor, în frunte cu directorul Călin Puia, proaspăt întors dintr-un strategic concediu medical. Bodea a dat exemple noi de contracte suspicioase încheiate de DGASPC şi a spus că în instituţie există un sistem "similar mafiei italiene".

Sifonări de bani publici

Vicepreşedintele Traian Bodea a spus că la DGASPC Bihor se "sifonează" şi "direcţionează" banii pubici. El a amintit de cele peste 30 de contracte de lucrări încheiate cu aceeaşi firmă (n.r. la care a făcut referire şi preşedintele CJ, Pásztor Sándor, săptămâna trecută), spunând că firma respectivă a fost selectată prin negociere directă pe SEAP.

Totodată, Bodea s-a referit şi la contractele pentru camere de supraveghere şi sisteme antiincendiu, în valoare totală de aproape 900.000 lei, încheiate în aceeaşi zi, cu una şi aceeaşi firmă, şi pentru care, mai apoi, au fost încheiate contracte de mentenanţă pe bani nejustificat de mulţi.

"Sunt peste 20.000 lei pe lună pentru mentenanţa sistemului de supraveghere. 5.000 de euro pentru ce? Prin contract era asigurată garanţie pentru camere. E un fel de abonament pe bani publici", a spus vicepreşedintele CJ Bihor.

Produse la suprapreţ?

În conferinţă, Bodea a dezvăluit şi alte afaceri dubioase încheiate de DGASPC Bihor. Potrivit acestuia, instituţia a încheiat o sumedenie de contracte cu un "SRL din Bulz". "Un SRL - de apartament cred că e prea mult spus - furnizează se pare cele mai bune produse alimentare, de curăţenie, de tot felul", a spus politicianul.

Traian Bodea a spus că aceste înţelegeri sunt ciudate deoarece există pe piaţă furnizori mari şi consacraţi de produse, la preţuri bune. Vicepreşedintele CJ a spus că probabil firma preferată de DGASPC cumpără şi ea produsele de la Metro şi Selgros şi le vinde mai scump. "Sunt firme tip suveică, ce vând cu adaos de 30-40%", a spus Bodea.

Întrebat concret de BIHOREANUL dacă şi alimentele şi produsele furnizate de SRL-ul din Bulz sunt la suprapreţ, Bodea a răspuns: "Indiscutabil!".

Despre aceeaşi firmă, liderul CJ a spus că are legături cu ONG-ul care administrează Centrul de la Remeţi, acuzat că pun mâna pe fondurile destinate beneficiarilor.

"Îmbrăcate" legal

Totodată, vicepreşedintele CJ a spus că o altă firmă care furnizează rechizite a fost aleasă pentru un contract de aproape 300.000 lei cu DGASPC Bihor în ciuda faptului că fusese înfiinţată cu "două sau trei luni înainte". "A fost înfiinţată fiindcă avea comandă. Despre ce vorbim…", a spus Bodea, care nu a oferit însă numele firmelor pomenite.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că, prin astfel de contracte, managementul DGASPC "fură din banii săracilor" şi înşală "oameni amărâţi", adică beneficiarii de servicii sociale. Traian Bodea a spus chiar că nu crede că unele dintre produsele pentru care s-au semnat contracte pe bani publici au ajuns în mod real la aceşti beneficiari.

Contractele încheiate de DGASPC sunt "îmbrăcate într-o formă de legalitate", a admis Bodea. "E foarte greu să faci dovada acestor lucruri când cineva ştie legislaţie şi le îmbracă atât de frumos că le visează şi noaptea".

Ca-n mafie

Mai mult, vicepreşedintele CJ Bihor a spus că există un nucleu de 7-8 persoane din conducerea DGASPC, inclusiv directorul Călin Puia, directoarea economică, managerul public al DGASPC şi şeful serviciului juridic, care lucrează "mână în mână".

"Din păcate, cum trece timpul ni se arată faptul că avem de-a face cu o caracatiţă, cu un sistem bine pus la punct, gândit, similar mafiei italiene, prin care dacă unul deschide gura riscă să nu mai lucreze acolo sau să i se aplice sancţiuni…", a afirmat Bodea.

Vicepreşedintele CJ a dezvăluit că executivul instituţiei lucrează la un proiect de reorganizare a organigramei DGASPC Bihor, care ar presupune desfiinţarea a "10-12 posturi", unele de conducere. Ea va trebui, însă, aprobată de consilierii judeţeni înainte de a fi pusă în practică.

Totodată, Bodea a precizat că, din câte ştie, există, la Poliţia Economică, un dosar în lucru pe tema neregulilor de la DGASPC şi că ar fi pe rol şi cercetări ale DIICOT pe aceeaşi temă.

Premiaţi încă o dată

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Bodea a anunţat organizarea în premieră a Galei ONG-urilor de către Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP) din subordinea CJ Bihor. Evenimentul va avea loc pe 12 decembrie, de la ora 17, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

În cadrul galei vor fi premiate, cu diplome, ONG-urile care au primit co-finanţări de la DDIP anul acesta şi au organizat evenimente şi concursuri de succes cu ajutorul acestora.

Potrivit directorului adjunct al DDIP, Poti Csaba, în 2018 au fost împărţiţi aproape 1,2 milioane lei din bani publici, în două sesiuni, către ONG-uri din Bihor, care au depus proiecte eligibile. Directorul adjunct a susţinut că totul s-a desfăşurat "transparent" şi o comisie formată din 5 persoane a analizat proiectele depuse, doar două fiind respinse pe considerente de eligibilitate.

Curtea de Conturi a descoperit, însă, mai multe nereguli în ceea ce priveşte alocările de fonduri în anii trecuţi din partea Consiliului Judeţean, Direcţiei Social Comunitare şi DDIP către ONG-urile din judeţ, o parte din sume fiind recuperate, iar altele contestate.

De asemenea, de-a lungul timpului opoziţia PNL a criticat aceste alocări, susţinând că sunt o formă de sponsorizare a ONG-urilor de casă, în special a celor maghiare.

Citeşte şi:

Pásztor îl demască pe Puia: Şeful DGASPC merge la vânătoare în concediu medical, şi-a plătit din bani publici un curs de 9.000 lei şi a dat contracte pe bandă rulantă unei firme

Călin Puia contraatacă: Preşedintele CJ, Pásztor Sándor, merge la vânătoare în timpul serviciului, suferă de "ură de rasă" şi răspândeşte fake news!