Primarul Ilie Bolojan a lansat critici dure, în cadrul mitingului electoral desfăşurat joi seară la Arena Antonio Alexe din Oradea, la adresa majorităţii care controlează Consiliul Judeţean Bihor, pe care anumit-o "monstruosa coaliţie" şi a acuzat-o de incompetenţă, promiţând în numele PNL că, la 6 luni de când va prelua controlul instituţiei, de pe Aeroportul Oradea se va zbura din nou în destinaţii internaţionale.

Trei mize

Bolojan a spus că alegerile din 26 mai au trei mize, una europeană şi ale două interne (la nivel naţional şi respectiv local), fiind vorba de patru rânduri de scrutinuri desfăşurate tot la 6 luni, ale căror rezultate se vor influenţa reciproc.

"Avem de ales între două variante, PNL, membru al PPE, partid respectat, cel mai puternic partid din România, şi partide care nu sunt respectate nici în familiile lor politice. Cei care nu sunt în stare să facă nici pentru ei nimic cum or să fie în stare să facă pentru alţii ceva? Cum or să fie în stare să facă pentru România?", a spus Bolojan despre semnificaţia europeană a alegerilor din 26 mai.

"Avem trei guverne care au avut peste 60 de miniştri, care fac foarte multe lucruri, dar nu reuşesc să facă ceea ce trebuie pentru ţară. Un Guvern care doar trăieşte pe credite şi nu are mari lucrări nu poate să ducă România înainte. Prin votul pe care-l vom da către alternativa la actuala guvernare dăm un sens şi pregătim rezultatul următoarelor alegeri", a mai spus şeful PNL Bihor, invitând la un vot pentru lista liberală de candidaţi.

"Monstruoasa coaliţie"

În ce priveşte miza locală, pentru bihoreni, Bolojan a vorbit despre "monstruoasa coaliţie" de la conducerea Consiliului Judeţean, care nu a făcut nimic în cei trei ani de guvernare şi trebuie înlăturată. Edilul a promis, în context, că după ce liberalii vor reveni la conducerea judeţului Bihor, în 6 luni vor fi zboruri internaţionale de la Oradea.

"De trei ani de zile, la Consiliul Judeţean Bihor este o coaliţie, monstruoasa coaliţie, care nu face nimic pentru judeţul Bihor. Domnul senator Cornel Popa, căruia îi mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru judeţul Bihor, le-a lăsat în 2016 un aeroport cu o pistă reabilitată şi cu contracte cu una dintre cele mai mari companii globale. La un an de zile după asta au îngropat aeroportul. Ne-au tranformat din punct de vedere al conectării într-un oraş de provincie. Trebuie să le spuneţi oamenilor. Noi ne asumăm răspunderea ca, după ce vom recâştiga Consiliul Judeţean în 2020 în 6 luni de zile să se aterizeze internaţional la Aeroportul din Oradea. E un angajament al partidului nostru!", a spus Bolojan, stârnind urale din public.

Primarul Oradiei a adăugat că avioanele "înseamnă dezvoltare, înseamnă investiţii, locuri de muncă şi duce la prosperitate".

"Dăm un semnal la alegeri"

Bolojan a continuat criticile la adresa şefilor CJ Bihor, arătând că aceştia nu au reuşit să finalizeze proiectul privind salubritatea în judeţ (SMID) şi nici să reabiliteze puţinele clădiri pe care le deţin.

"Gândiţi-vă că le-a lăsat (n.r. – Cornel Popa) proiectul de salubrizare al judeţului Bihor. Era peste 95% gata, mai trebuiau să facă nişte licitaţii şi să pornească maşinile care sunt cumpărate de trei ani de zile şi ruginesc prin tot felul de depozite. De trei ani de zile nu au fost în stare să facă acest lucru. Aşa se dezvoltă judeţul Bihor, aşa va fi curat judeţul Bihor?", a spus edilul.

El a continuat, acuzând că CJ Bihor nu a investit deloc în Oradea: "Nu există nicio investiţie, dragi orădeni, începută de Consiliul Judeţean în Oradea de trei ani de zile. Şi Oradea este în judeţul Bihor. Clădirea fostei policlinici se prăbuşeşte, cade peste ei în timp ce toate celelalte clădiri se reabilitează. Au şi ei două clădiri, cea de la Filarmonică, o ruşine naţională, şi cea a fostei Policlinici, care este praf şi pulbere. Asta este performanţa Consiliului Judeţean Bihor. De la sutele de angajaţi pe care i-au colectat în aceşti trei ani de zile, au dublat bugetele de salarii şi normal că nu pot să facă nimic pentru dumneavoastră. Şi atunci prin acest vot le dăm şi un semnal faţă de ce se va întâmpla în 2020".

El i-a îndemnat apoi pe cei prezenţi să le dea "un semnal" şefilor judeţului şi la alegerile din 26 mai: "Şi la aceste alegeri dăm un semnal în judeţul Bihor dacă vă convine să fiţi administraţi la Consiliul Judeţean în felul în care sunteţi administraţi". "Partidul Naţional Liberal îşi asumă răspunderea de a face ca şi la Judeţ să reînviem, să facem o dezvoltare aşa cum se cuvine", a încheiat liberalul.

"Nu se mai aude nimic"

Cornel PopaCriticile aduse de Bolojan au fost completate de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, senatorul Cornel Popa (foto), care de altfel a fost intens ovaţionat de colegii din sală. "De regulă se vorbeşte mai mult despre primăriile reşedinţelor de judeţ, dar şi consiliile judeţene au un rol important în atragerea de fonduri europene", a spus Cornel Popa, subliniind decăderea Consiliului Judeţean după ce conducerea instituţiei a preluat-o alianţa PSD-UDMR-ALDE.

"Vreau să le mulţumesc celor care au slujit cu abnegaţie Consiliul Judeţean Bihor şi care astăzi nu prea mai au de lucru, vreau să le mulţumesc pentru cele 109 milioane euro aduşi în doar doi ani şi jumătate şi pentru cele peste 80 milioane euro pe care le-am lăsat în portofoliul actualei guvernări a judeţului Bihor şi despre care nu se mai aude nimic", a spus senatorul Cornel Popa, amintind că a preluat CJ Bihor pe locul 34 în ţară la absorbţia de fonduri UE şi l-a lăsat pe locul 4 în ţară şi pe primul loc în Regiunea Nord-Vest, din care face parte şi Clujul.

De asemenea, Popa, care a fost şi preşedinte al PNL Bihor până când conducerea organizaţiei judeţene a fost preluată de primarul Ilie Bolojan, a amintit şi despre perioada în care a început să construiască organizaţia, aducând-o de la 2,66% în preferinţele bihorenilor cu 18 ani în urmă la "formaţiunea forte cu care judeţul Bihor se poate mândri astăzi".

Află cum a fost la miting citind articolul: Entuziasm la mitingul PNL din Oradea: Peste 2.000 de liberali din Bihor şi-au amintit că pot şi să câştige alegeri (FOTO / VIDEO)