În prima zi în care au putut depune cererile pentru sprijinul financiar asigurat de Guvern pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, peste 150 de firme au transmis solicitări Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.

"Până la ora 17, am primit solicitări de la 156 de firme, care au în total peste 1.400 de angajaţi. Dar continuăm să primim e-mail-uri", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, miercuri, pentru BIHOREANUL. Aşa cum acesta a mai anunţat, companiile din Bihor trebuie să trimită solicitările prin e-mail, la adresa bihor@anofm.gov.ro.

Potrivit lui Békési, firmele care au solicitat până acum sprijin de la stat sunt din domenii variate. "Nu s-a conturat un profil, sunt firme din toate domeniile de activitate. De asemenea, vorbim de firme cu mai mulţi angajaţi, dar şi de firme cu unul sau doi angajaţi", a precizat directorul.

Recordul din prima zi îl deţine o companie bihoreană care a suspendat contractele de muncă pentru toţi cei 398 de angajaţi.

Potrivit Ordonanţelor de Urgenţă 30 şi 32 din 2020, societăţile afectate de pandemia de coronavirus şi care, din acest motiv, suspendă contractele de muncă ale angajaţilor vor primi, pentru fiecare salariat, 75% din salariul de încadrare, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Firmele trebuie doar să trimită agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă o declaraţie pe proprie răspundere, o cerere şi un tabel nominal cu angajaţii care au contractele de muncă suspendate. Aceste formulare se regăsesc pe site-ul ANOFM, dar şi pe pagina de Facebook a AJOFM Bihor.

Chiar dacă procedura este destul de simplă, în prima zi, mulţi angajatori bihoreni au dovedit că nu au fost suficient de atenţi la regulile prevăzute de cele două ordonanţe. "Din păcate, am primit multe solicitări greşit completate sau cu informaţii incomplete, de aceea îi îndemn pe toţi angajatorii să ne contacteze, pentru a le oferi detalii", a precizat Békési.

AJOFM Bihor are o linie telefonică dedicată: 0259-977, iar directorul instituţiei şi-a făcut public şi numărul de telefon personal (0724-277.288), asigurând că încearcă să ofere sprijin oricărui angajator sau angajat din Bihor.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Cum se obţin banii pentru şomajul tehnic. Condiţii mai relaxate pentru firmele care cer bani de la stat (VIDEO)"