Poliţiştii de frontieră au lăsat fără maşină încă un taximetrist din Bihor fiindcă a dus în apropierea graniţei doi migranţi din Maroc, care voiau să iasă ilegal din ţară pentru a ajunge în state din vestul Europei. Alţi doi migranţi, tot din Maroc, au fost prinşi în trenul internaţional Braşov – Budapesta.

Călăuziți cu taxiul

Primii doi marocani au fost prinşi în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 22.30, de poliţiştii bihoreni aflaţi în misiune pe comunicaţia Borş – Santăul Mic. "La aproximativ 300 metri de linia de frontieră au descoperit într-un autoturism condus de un cetăţean român, care circula în regim de taxi, doi cetăţeni străini. Întrucât aceştia nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, au fost transportaţi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră pentru cercetări", a transmis, luni, comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Poliţiştii au descoperit că cei doi sunt marocani, în vârstă de 31, respectiv 40 de ani, solicitanţi de azil în România. Ei le-au spus celor care i-au prins că voiau să ajungă în state din vestul Europei.

În acest caz au început cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat pentru cetăţenii străini. În cazul taximetristului se fac cercetări pentru trafic de migranţi. "Totodată, autoturismul folosit de acesta a fost indisponibilizat la sediul I.T.P.F Oradea până la finalizarea cercetărilor urmând a fi luate măsurile legale ce se impun", a mai precizat Bondar.

Activitate riscantă

Nu este primul taximetrist care rămâne fără maşină din această cauză. Pe 13 ianuarie, poliţiştii bihoreni au capturat şi maşina unui alt şofer, găsit în zona graniţei cu două familii de sirieni în automobil.

Reprezentanţii ITPF Oradea reamintesc că "fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. (art. 263 Cod penal)".

Autorităţile le recomandă persoanelor care domiciliază în apropierea frontierei de stat sau care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe imediat echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţeni străini solicită astfel de servicii.

Prinși în tren

Tot duminică, însă în jurul orei 5.20, poliţiştii au găsit alţi doi migranţi, tot marocani, unul de 30 de ani, iar celălalt de 37 de ani, în trenul care circula pe ruta Braşov – Budapesta. Poliţiştii de frontieră i-au găsit în timpul controlului de la Episcopia Bihor.

"Cei doi bărbaţi au prezentat la control documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil în ţara noastră. Deoarece nu pot călători în afara României în baza acestor documente, cei doi au fost conduşi la sediul poliţiei de frontieră pentru cercetări", se arată în informarea transmisă de ITPF Oradea. 

Şi cei doi sunt solicitanţi de azil în România şi voiau să ajungă în ţări din zona de vest a Europei.