Acoperişul unei case și două tone de porumb au ars vineri seară, în localitatea Cheresig. Incendiul a izbucnit din cauza unei aeroterme care a fost lăsată, nesupreavegheată, în funcțiune. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", echipajele Detaşamentului 1 de pompieri Oradea au fost înştiinţate, în jurul orei 20:45, cu privire la un incendiu izbucnit la o locuinţă din localitatea Cheresig, comuna Toboliu. Când forţele de ordine au ajuns acolo, focul se manifesta violent, existând riscul de a se extinde în întreaga casă.

"Incendiul a fost stins în aproximativ 30 de minute de cei 13 pompieri militari mobilizaţi la faţa locului, care au reuşit să împiedice propagarea flăcărilor la încăperile casei şi să salveze astfel bunuri de o valoare semnificativă", se arată în comunicatul ISU.

Pompierii bihoreni susţin că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de o aerotermă lasată nesupreavegheată în tensiune. Flăcările au făcut scrum două tone de porumb, 80 de metri pătraţi de acoperiş şi o fereastră.

N-a fost singurul foc stins de militari în acest sfârşit de săptămână. Vineri, în jurul orei 17:55, un incendiu a izbucnit la o construcţie auxiliară din cadrul unei gospodării din localitatea Oşand, comuna Husasău de Tinca, pentru a cărui stingere au intervenit două echipaje din cadrul Gărzii de Pompieri Tinca.

„În urma incendiului au ars trei grinzi și șipci din structura acoperişului anexei, aproximativ doi metri lemne de foc și o afumătoare improvizată în interiorul construcției afectate de incendiu”, mai precizează comunicatul.

Un alt incendiu a avut loc duminică, la coşul de fum al unei locuinţe situate în localitatea Săldăbagiu de Munte. Incendiul a fost anunţat în jurul orei 22:10, iar pompierii Detaşamentului 2 Oradea au reuşit să-l stingă la doar zece minute după ce au ajuns acolo. Nu s-au înregistrat pagube, fiind arsă doar funinginea din interiorul coșului de fum, care de altfel, a fost și cauza declanșării incendiului. 


Sfaturi de la pompieri

Pentru prevenirea unor tragedii, ISU Crişana a reamintit mai multe sfaturi de prevenţie împotriva incendiilor, în această perioadă:

- Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
- În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
- Nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune, nesupravegheate;
- Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau  cumpăraţi-vă altele noi;
- Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
- Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
- Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
- Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe cu sau fără acumulare de căldură ori aparate de încălzire electrice).
- Evacuaţi cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting  complet resturile de jar.
- Nu amplasaţi afumătoare în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie.