Incendiu uriaş, luni după amiază, la Nojorid. Un depozit de deşeuri plastice a luat foc! La ora transmiterii acestei ştiri, fumul gros se poate observa încă de la ieşirea din Oradea, din zona centrelor comerciale ERA şi Auchan.

Incendiul a izbucnit, se pare la un depozit de deşeuri, la ieşirea din Nojorid spre Leş, pe partea stângă a şoselei.

Accesul străinilor este imposibil deoarece încă de pe marginea şoselei sunt saci uriaşi de 2 metri înălţime, plini cu deşeuri de plastic.

"Din primele informaţii, arde un depozit de mase plastice. Alte detalii nu avem deocamdată", a declarat pentru BIHOREANUL plutonierul major Nandor Ţipţer, reprezentant al biroului de relaţii cu presa ISU Crişana.

UPDATE: Coloană de fum de 150 metri

Coloana de fum se ridică la aproximativ 150 de metri înălţime şi este extrem de densă, de culoare neagră, iar focul deschis afectează o suprafaţă de câteva zeci de metri pătraţi.

Presa nu are acces în incintă. Nu sunt victime, spun muncitorii de la depozitul de deşeuri. În depozit se află deşeuri din plastic şi din lemn, de tipul euro-paleţilor, din lemn. 

(foto: Facebook, Daniel Satmari)

Circulaţia pe DN 79 Oradea Arad este îngreunată. A ajuns şi un echipaj CBRN. Coloana de maşini se întinde pe mai bine de un kilometru. 

Mobilizarea de forţe e impresionată la faţa locului. Au fost trimise 7 echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Incendiul e la nivelul solului, dar suprafaţa cuprinsă de foc este tot mai mare. La fel şi fumul. 

UPDATE, ora 18.40: Oamenii să rămână în case

Populaţia din zona producerii incendiului a primit un mesaj prin RO-ALERT să nu iasă din case, să se adăpostească în clădiri, autivehicule, geamurile şi sistemele de ventilaţie.

Potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, este vorba de un incendiu produs la un depozit al firmei Superbon, specializată în reciclarea de deşeuri nepericuloase, adică PET, hârtie, cartoane şi metale.

Un echipaj al Gărzii de Mediu Bihor se deplasează la locul evenimentului pentru a evalua situaţia.

Sursa: Stefania Stefi

UPDATE ora 18.50: Nu sunt victime

Potrivit plutonierului major Nandor Ţipţer, de la biroul de presă al ISU Crişana, incendiul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi.

"Nu sunt victime, din informaţiile primite din teren. În momentul de faţă, la faţa locului sunt prezente 6 autospeciale de stingere, o autoscară, un echipaj CBRN (de evaluare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară - n.r.), un echipaj de terapie intensivă mobilă al SMURD şi unul de prim ajutor", a declarat Ţipţer.

Acesta a mai precizat că şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba, se deplasează la faţa locului pentru a coordona misiunea de stingere. 

De asemenea, reprezentantul ISU a lansat un mesaj ca cetăţenii să nu se apropie de zona respectivă. Cei care au locuinţe în zonă să închidă geamurile, să nu se deplaseze în zonă, iar dacă este necesar, deplasările să fie cât mai rapide.

Fumul se vede în continuare de la kilometri întregi, inclusiv din Calea Aradului. (Sursa: Norbert-Kucsera)

Potrivit informaţiilor primite de la unii cititori ai BIHOREANULUI, fumul se vede de inclusiv din Salonta.

UPDATE, ora 19: Circulaţie reluată

Poliţiştii rutieri la faţa locului şi dirijează traficul pe DN 79. Se circulă în coloană, nu se stă.

Coloana de fum este tot mai groasă şi mai înaltă. (foto: Marius Popescu)

Ora 19.10: Intervenţie de durată

Se pare că intervenţia va fi de durată. Forţele ISU sunt suplimentate. La această oră se acţionează cu 8 autospeciale pentru stingere, 1 echipaj CBRN, 1 autoscară cu echipamente specifice şi două autospeciale SMURD pregătite să intervină în cazul în care se vor înregistra victime.

Au fost aduse baxuri cu apă pentru pompierii mobilizaţi la faţa locului.

Tot la câteva minute iese câte o autospecială, ca să se alimenteze, în Nojorid.

Poliţiştii dirijează traficul rutier astfel încât să aibă prioritate de acces maşinile pompierilor.

UPDATE, ora 19.30:

Pe reţelele de socializare au apărut imagini inedite cu incendiul, din avion. 

 

UPDATE, ora 19.50.

În timp ce un poliţist rutier dirija circulaţia şi a oprit coloana de autovehicule care se îndrepta dinspre Leş spre Oradea, un şofer, probabil bihorean judecând după numărul de înmatriculare al maşinii, a depăşit coloana în ciuda semnalelor date de agent. Din sensul opus, adică dinspre Nojorid, venea o autospecială a pompierilor, cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, ca să intre din nou în dispozitivul de stingere a incendiului, după ce a alimentat.

Poliţistul l-a somat pe şoferul VW Vento să tragă pe dreapta, şi, în ciuda rugăminţilor acestuia, l-a înştiinţat că îi face proces verbal pentru suspendarea permisului pentru 30 de zile. 

Reprezentanţii Gărzii de Mediu au plecat de la depozit, refuzând, însă, să facă orice declaraţie presei.

Ei au ieşit din depozit la 2-3 minute după ce angajaţi (foto) ai acestuia au fost văzuţi de jurnalişti aducând extinctoare şi ducându-le în depozit. Se speculează că depozitul nu avea dotarea cu extinctoare pe care ar fi trebuit să o deţină.

UPDATE, ora 20:

Se pare că incendiul este departe de a fi lichidat.

Neoficial, pompierii spun că va dura cam 5-6 ore şi vor sta şi peste noapte pentru a preîntâmpina izbucnirea unui nou incendiu.

UPDATE, ora 20.15. Au apărut probleme

Pompierii alimentează autospecialele de stingere de la hidranţi din Nojorid şi localnicii care îi ajută şi care lucrează la primărie spun că realimentarea se face din ce mai greu, adică în tot mai mult timp, pentru că debitul e mic, iar asta din cauză că, probabil scade cantitatea de apă din bazinul existent în centrul de comună.

De altfel, peste drum de primărie, la această oră aşteaptă nu mai puţin de 3 maşini de pompieri din cele 8, ca să încarce apă de la hidranturile de vizavi de primărie.

Autospecialele au început să se alimenteze şi din Leş şi din Oradea.

UPDATE, ora 23: Incendiul a fost stins, urmează anchetă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a emis, luni seară, un comunicat, în care explică filmul evenimentelor. Potrivit documentului, semnat de Nandor Țipțer, apelul prin numărul de urgenţă 112 a fost făcut la ora 18, iar când au ajuns pompierii, "au constatat că incendiul se manifesta violent la stiva de deşeuri situată pe latura de Est a obiectivului, pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp".

Flăcările, alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile depozitate şi de vânt, ameninţau să se propage la întreaga cantitate de deşeuri depozitate pe o suprafaţă de peste 20.000 mp, acţiunea de stingere fiind îngreunată de existenţa numeroaselor materiale combustibile din jur.

"În jurul orei 19.29 incendiul a fost localizat, forţele de intervenţie acţionând pentru lichidarea acestuia, până în jurul orei 20.20. Echipajele de pompieri militari acţionează în continuare pentru identificarea eventualelor focare ascunse şi înlaturarea efectelor negative", arată comunicatul.

Informarea mai precizează că "au ars, pe o suprafaţă de circa 1.200 de metri pătraţi deşeuri reciclabile", că nu au existat persoane rănite şi că norul de fum nu a afectat localităţile limitrofe.

În total, la misiune au participat 62 de pompieri militari, coordonaţi în teren de şeful ISU, colonelul Sorin Caba. Aceştia au acţionat cu zece autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, la locul intervenţiei fiind mobilizate şi echipajul care încadrează autospeciala de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (CBRN), precum şi maşina medicului de urgenţă, respectiv un echipaj de prim ajutor calificat.

"Cauza probabilă a evenimentului urmează a fi stabilită de către o comisie numită în acest sens", afirmă comunicatul.