Un incendiu de proporţii a cuprins, în noaptea de luni spre marţi, o hală a unei fabrici de mobilă de pe strada Matei Corvin din Oradea. Paznicul societăţii a ajuns la spital cu arsuri.

Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, pompierii au fost solicitaţi prin 112 să intervină în jurul orei 3.20.

"Sosiţi la locul intervenţiei, pompierii militari au constatat că incendiul se manifesta violent pe o suprafaţă de circa 750 de metri pătraţi în interiorul unei hale de aproximativ 1500 de metri pătraţi, în care erau depozitate cantităţi importante de lemn masiv, rumeguş şi utilaje pentru prelucrarea lemnului, existând pericolul propagării acestuia la o hală învecinată şi un uscător (o hală construită  pe structură uşoară)", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 4, fiind stins în aproximativ o oră şi 20 de minute.

Pompierii au mai rămas în obiectiv, însă, pentru a înlătura efectele negative.

Paznicul a suferit arsuri la antebraţe, i s-a acordat primul ajutor de către paramedici şi a fost predat echipajului de Terapie Intensivă al SMURD, care l-a transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean.

Misiunea a fost coordonată în teren de şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba.

UPDATE, ora 8.40: Cauza - un cablu defect.

Potrivit unui comunicat al ISU Crişana, semnat de maiorul Camelia Roşca, cel mai probabil dezastrul a fost provocat de un cablu defect.

"În urma cercetărilor efectuate la faţa locului, au fost stabilite elementele cauzei probabile de producere a incendiului, împrejurarea determinantă fiind de natură electrică, respectiv un cablu (conductor) electric defect. Pagubele materiale au constat în utilaje de prelucrare a lemnului şi material lemnos", a arătat reprezentanta ISU.

Desfăşurarea la faţa locului a fost impresionantă. Iniţial, din partea ISU au fost mobilizate cinci echipaje din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, care au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime şi o ambulanţă SMURD de tip B2.

Având în vedere amploarea incendiului, cantităţile mari de materiale combustibile şi posibilităţile de extindere a flăcărilor la halele învecinate, s-a dispus suplimentarea forţelor, astfel că, la faţa locului au fost mobilizate alte trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autoscară pentru lucru la înălţime din cadrul Detasamentului 1de Pompieri Oradea şi Staţiei de Pompieri Săcueni.

"Cei peste 40 de pompieri militari, coordonaţi în teren de inspectorul şef, colonel Caba Sorin Mihai, au acţionat cu şapte autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi două autoscări pentru stingerea focarelor de incendiu şi protecţia halelor învecinate, împiedicând propagarea flăcărilor la întreaga hală şi la construcţiile învecinate şi salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă", mai arată ISU.

Firma nu a avut hidranţi

Deşi firma se ocupă cu prelucrarea lemnului, un material care arde foarte uşor, aceasta nu a avut niciun hidrant sau o altă sursă de alimentare în interior.

Astfel, pompierii au fost nevoiți să alimenteze autospecialele din alte surse.

"Alimentarea cu apă a autospecialelor s-a realizat în sistem navetă de la obiectivele aflate în imediata apropiere, neexistând surse de alimentare în incinta societăţii comerciale afectate de incendiu", precizează comunicatul ISU.