Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au stabilit cauza probabilă a incendiului izbucnit luni la depozitul de ţiţei din satul bihorean Petreu.

"Cauza probabilă este utilizarea unui dispozitiv electric de sudură fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor", a declarat maiorul Camelia Roşca, marţi, pentru BIHOREANUL.

În acest depozit, aflat la câţiva kilometri distanţă de oraşul Marghita, utilajele companiei OMV Petrom transportă ţiţei amestecat cu apa rezultată din condensul format la extragerea hidrocarburilor. În instalaţiile de la Petreu, ţiţeiul este separat de apă, tocmai pentru a putea fi folosit, iar apa este epurată.

Incendiul a izbucnit când se făceau manevrele de golire a unei cisterne. Focul a mistuit circa 3 tone de ţiţei şi aproximativ 20% din autospeciala respectivă. 

Luni, la Petreu s-a dus şi o echipă a Gărzii de Mediu Bihor, condusă de comisarul şef Mihai Togor, care a declanşat un control. "Am stabilit măsuri de decontaminare, adică suprafaţa afectată a depozitului să fie decontaminată şi ecologizată. Am studiat documentele privind transportul de ieri (n.r. luni), urmează să studiem şi restul documentelor referitoare la autorizaţia acestui depozit, pentru a stabili dacă toate procedurile au fost respectate", a declarat Togor, marţi, pentru BIHOREANUL.

Şeful Gărzii de Mediu Bihor a precizat că nu există riscul unor scurgeri sau infiltraţii de ţiţei, în acest depozit.