Controversatul șef al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Călin Puia – detaşat acum la Direcţia Tehnică a CJ Bihor - , a fost trimis în judecată la finalul anului 2016 pentru abuz în serviciu, dar a ascuns acest lucru, în complicitate cu Serviciul Juridic al instituţiei, pentru a nu fi suspendat din funcţie.

Dezvăluirea a fost făcută, joi seară, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, în cadrul emisiunii Vocile Bihorului de la Digi24 Oradea.

Abuzurile de pe Lalescu

"Din 12 decembrie 2016, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Conform statului funcţionarului public, când a luat la cunoştinţă trebuia să ne informeze şi să intervină suspendarea de drept a dumnealui din funcţia publică şi, automat, şi din funcţia de director. Practic, dânsul a stat doi ani de zile pe acest post fără să spună la nimeni, atât dumnealui cât şi serviciul juridic de la DGASPC, nu a informat pe nimeni că a intervenit această problemă. Ca urmare, doi ani de zile a semnat acte şi a luat banii, a luat salariu, neavând dreptul conform legii", a afirmat Ioan Mang în emisiunea lui Bogdan Băcilă.

BIHOREANUL a verificat afirmaţiile lui Mang și se confirmă. Pe portalul Tribunalului Bihor, Călin Puia apare ca "inculpat" în dosarul întocmit pentru abuzurile, bătăile şi torturile de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea (CPCPPO) de pe strada Traian Lalescu – despre care BIHOREANUL a scris în articolul "Complici la tortură" -, iar trimiterea în judecată a fost făcută, într-adevăr, la finalul anului 2016.

Suspendare de drept

De atunci, dosarul a rămas în camera preliminară. Încheierea publicată, pe 21 decembrie 2018, pe portalul Tribunalului Bihor, arată că urmează începerea judecăţii, împotriva mai multor persoane care supravegheau Centrul de pe Traian Lalescu şi din DGASPC Bihor. Faţă de inculpatul Puia Lucian Călin judecata va începe "sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omisiunea sesizării organelor judiciare (…) şi infracţiunii de abuz în serviciu".

În emisiune, Ioan Mang a subliniat faptul că Puia trebuia să fie suspendat din funcţie încă din 2016.

Într-adevăr, potrivit Statutului Funcţionarului Public, "raportul de serviciu de suspendă de drept (…) în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h)", adică inclusiv infracţiuni "de serviciu sau în legătură cu serviciul".

Cum, trimiterea în judecată a fost dispusă la finalul lui 2016, de atunci trebuia să fie suspendat şi raportul de serviciu al lui Puia. 

"Parchetul spune că nu avea obligaţia să ne înştiinţeze. Parchetul a trimis informare către DGASPC, la Serviciul Juridic, şi domnului Puia. Ei nu ne-au informat", a spus Ioan Mang.

Acte nule?

Mang a spus că, marţi, 15 ianuarie, în şedinţa ordinară Călin Puia va fi suspendat din funcţie.

"Ca urmare, noi săptămâna viitoare, marţi, în Consiliul Judeţean, va trebui să decidem suspendarea dumnealui până la judecarea cauzei. Dacă instanţa va spune că e nevinovat o să revină, dar asta poate dura şi ani de zile", a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, subliniind că informaţia privind trimiterea în judecată a lui Puia a ajuns la conducerea judeţului abia în această săptămână.

Vicepreședintele CJ a mai spus că, deocamdată, Serviciul Juridic al CJ Bihor nu a putut spune clar ce se întâmplă cu actele semnate de Puia în cei doi ani în care trebuia să fie suspendat. "Astăzi oricine dacă dă în judecată DGASPC pentru o decizie luată de directorul Puia în aceşti doi ani, ea este nulă de drept şi ne va câştiga în instanţă şi va trebui să şi suportăm penalităţile pe care ni le va impune instanţa. E o problemă delicată, de care am luat cunoştinţă abia azi, am fost informat de Serviciul Juridic al Consiliului Judeţean", a spus Mang, adăugând, totuşi, că speră să nu intervină nulitatea tuturor actelor făcute de Puia căci s-ar crea o situaţie foarte complicată la DGASPC Bihor.

Despre această prevedere din legea funcţionarilor publici, care instituie suspendarea de drept în cazul trimiterii în judecată, Mang a spus că nu ştie "dacă e o lege dreaptă": "PSD anul trecut a încercat să modifice legea, dar a fost respinsă de Iohannis. Ca urmare ea trebuie aplicată".

BIHOREANUL a încercat să-l contacteze, vineri, telefonic pe Călin Puia, fără succes. Până la transmiterea acestui articol, Puia nu a răspuns nici la mesajul transmis de reporter.

"Ne bate cu bastonul"

În noiembrie 2013, în articolul "Complici la tortură", BIHOREANUL scria cum luni întregi directorul DGASPC Călin Puia şi adjunctul Szarka Arpad au încercat să muşamalizeze bătăile şi abuzurile de toate felurile de la Centrul din strada Traian Lalescu.

Brutalităţile din CPCPP Oradea ieşiseră la iveală în octombrie 2013, când aşezământul din strada Traian Lalescu a fost vizitat de reprezentanţii unui ONG din Capitală, Centrul pentru Resurse Juridice, care au dezvăluit că minorii sunt "abuzaţi fizic şi emoţional" chiar de educatori, pedagogi şi supraveghetori. CRJ a citat şi din declaraţiile celor 17 adolescenţi internaţi: "Am fost dat cu capul de pereţi, călcat în picioare", "Domnul C. ne-a băgat cu mâinile la uşă", "Domnul M. ne bate cu bastonul", "Şeful de centru a bătut un copil cu genunchii în burtă până a căzut pe jos".

Raportul consemna că minorii sunt închişi noaptea în dormitoare şi obligaţi să-şi facă nevoile în găleţi. Cel mai înfiorător, un copil cu dizabilităţi psihice a fost violat fără ca supraveghetorii să intervină şi fără ca apoi să fie mutat în alt centru, în siguranţă.

BIHOREANUL a dezvăluit detalii dintr-un raport care ajunsese cu câteva luni înainte de izbucnirea scandalului la conducerea DGASPC, raport care cuprindea mărturiile şocante ale copiilor şi tinerilor din Centru, care îi şi demascau cu nume pe supraveghetorii care i-au abuzat. Nici aşa, Puia nu i-a denunţat pe aceştia.  

Director controversat

Pe de altă parte, noua conducere a CJ Bihor i-a adus, în ultimii doi ani şi jumătate, mai multe acuze publice lui Puia şi a înfiinţat comisii de disciplină care să arate că nu-şi îndeplineşte rolul aşa cum ar trebui.

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, Puia a fost detaşat a doua oară, de data aceea pe postul de director adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Bihor, de către aleşii puterii din CJ.

Oficial el a primit postul deoarece ar fi mare nevoie de cunoştinţele sale în aparatul propriu al Consiliului Judeţean, însă este ştiut faptul că şefii CJ consideră că acesta a comis nelegalităţi în fruntea instituţiei, atât preşedintele Pásztor Sándor cât şi vicepreşedintele Traian Bodea dezvăluind în conferinţe de presă că instituţia a încheiat contracte pe bandă rulantă, prin achiziţie directă, cu firme preferate.

Citeşte şi: 

Complici la tortură: Dovezi zdrobitoare că şefii DGASPC au acoperit bătăile şi violul din Centrul de plasament

Nu se lasă! Consiliul Judeţean l-a detaşat din nou pe Călin Puia, punându-l director adjunct la Direcţia Tehnică (FOTO)

Vezi aici și mai jos emisiunea Digi24!