Printr-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri, europarlamentarul „transilvănean” László Tőkés a ţinut să-şi exprime indecizia cu privire la rezoluția critică a Parlamentului European privind România, adoptată marţi. Prins între criticile juste privind starea statului de drept şi „loialitatea cetăţenească faţă de România”, Tőkés a ales în final să se abţină de la vot.

Tőkés începe prin a preciza că a „criticat consecvent și în mai multe rânduri situația statului de drept în România”, prin urmare „ar fi fost natural” să voteze rezoluţia PE privind situaţia statului de drept în România, care condamnă starea de fapt actuală. Finalmente, însă, europarlamentarul orădean - care se cataloghează ca fiind „transilvănean”, deşi a candidat la PE în Ungaria - și-a manifestat o poziție de abținere.

„În explicația înaintată în scris pentru a fi anexată la procesul verbal al ședinței plenare de ieri, europarlamentarul și-a motivat atitudinea prin loialitate cetățenească față de România, fără să confunde vreun moment țara cu guvernul să actual postcomunist, corupt și incompetent. În pofida acestei abțineri dumnealui consideră că rezoluția adoptată cu o largă majoritate este fundamentată, cu toate că lipsesc din ea acele lezări de drepturi, acele atacuri condamnabile la care este supusă comunitatea maghiară din România”, arată comunicatul emis de Biroul de presă al europarlamentarului László Tőkés.

Fostul episcop recunoaşte că abţinerea la vot „a avut în vedere și poziția principială a Ungariei care se opune acelei duble măsuri adoptată la acțiunile îndreptate impotriva noilor state membre al Uniunii, mai cu seamă cele din Europa Centrală și de Est”.

„În același timp europarlamentarul transilvănean trăiește în suflet grave momente de contradicție realizând, că prin abținerea de la vot i-a dat - în mod indirect - scutire unui guvern român, care în nenumerate cazuri a vătămat grosolan și voit drepturile fundamentale și comunitare ale maghiarilor din Transilvania, perpetuând politica minoritară discriminatoare și injustă al fostului regim comunist”, se spune în comunicat.