Ploile abundente din ultimele zile au făcut ca barajul Leşu, de altfel dezafectat de câţiva ani, să adune trei milioane de metri cubi de apă. Practic, fundul barajului a fost umplut de apă, atât din precipitaţii, cât şi adusă de Valea Iadului, râul care trece prin zonă.

Drept urmare, duminică, angajaţii ABA Crişuri au fost nevoiţi să intervină pentru scurgerea apei din baraj, care, infiltrându-se prin pereţii acestuia, ameninţa să inunde centrala hidroelectrică din avalul construcţiei.

"Ţinând cont de prognozele meteo şi de avertizările hidro, angajaţii A.B.A. Crişuri au monitorizat în permanenţă evoluţia barajului Leşu. Astfel, începând de vineri, golirea de fund a funcţionat la capacitate maximă dar, cu toate acestea, debitul afluentului a dus la acumularea unul volum de aproape 3 milioane mc de apă în lac. Concomitent cu creşterea nivelului în lac au crescut şi infiltraţiile în baraj. Intervenţia a fost promptă şi eficientă. În prezent, deşi pericolul a fost înlăturat, situaţia rămâmne sub supraveghere sporită", a declarat, conform unui comunicat de presă transmis luni de ABA Crişuri, directorul instituţiei, Dorel Dume.

După ce Bihorul a fost sub cod galben, iar apoi portocaliu de inundaţii, debitele râurilor din judeţ sunt încă în creştere pe cursurile inferioare ale principalelor râuri şi variabile în rest. Conform datelor colectate de ABA Crişuri din teren se mai înregistrează depăşiri ale cotelor de atenţie pe râul Crişul Negru la Zerind (depăşire de 60 cm), la Tinca (depăşire de 10 cm) şi la Talpoş  (depăşire de 72 m).