Fostul şef al Consiliului Judeţean şi al UDMR Bihor Alexandru Kiss, patronul firmelor din grupul Selina, Beniamin Rus, şi afaceristul ungur de origine română Bojtor Vilmos, condamnaţi în această vară de Tribunalul Bihor la 8, 4 şi respectiv 6 ani de închisoare în dosarul în care DNA i-a trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupţie, vor continua să fie judecaţi, în apel, de către Curtea de Apel Oradea, în ciuda faptului că au cerut mutarea dosarului la o altă instanţă de acest nivel din ţară, invocând „presiuni” inclusiv mediatice, cu trimitere la relatările BIHOREANULUI.

Tertip pentru amânare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a respins, vineri, cererile de strămutare pe care cei trei le-au înregistrat, pe rând, începând din luna septembrie, primul fiind Bojtor Vilmos, urmat apoi de Alexandru Kiss şi de Beniamin Rus.

Considerată o strategie avocăţească pentru tergiversarea celei de-a doua părţi a procesului, strămutarea celor trei cereri a fost respinsă de ÎCCJ după ce a reunit dosarele, procedură obligatorie căci, în caz contrar, cel puţin teoretic, se putea ajunge în situaţia în care un complet putea aproba o cerere de strămutare, dar respinge o alta.

Această fază a procesului a început la Curtea de Apel Oradea pe 4 septembrie, după ce toţi cei trei condamnaţi au atacat soluţia pronunţată de condamnare pronunţată în luna iunie de Tribunalul Bihor.

Şpăgi de 4,3 milioane euro

DNA Oradea i-a trimis în judecată pe Kiss, Rus şi Bojtor, împreună cu încă doi oameni de afaceri din Ungaria, Miklossy Ferenc (patronul Keviep Kft din Debreţin) şi pe fiul acestuia, Miklossy Ferenc Laszlo (directorul firmei East Bau), şi cu orădeanul Gheorghe Roatiş (proprietarul firmei Martex Trans), în cel mai complex dosar pe care l-a instrumentat de la înfiinţare.

Alături de omul de afaceri Alexander Mudura, patronul Lotus Center, decedat înainte să înceapă procesul, Kiss a fost acuzat că în perioada 2001 – 2008 a pretins şi primit şpăgi în valoare totală de 4,3 milioane euro, în mai multe afaceri.

Confiscări de 10,5 milioane euro

Cei doi ar fi primit 300.000 euro pentru a-şi trafica influenţa aşa încât Keviep să primească contractul de realizare a haldei ecologice de deşeuri din Oradea, 100.000 de euro de la patronul Selina pentru mai multe contracte de modernizare şi deszăpezire de drumuri judeţene şi încă 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţul preţul pieţei, dar provocând Consiliului Judeţean un prejudiciu de 6,12 milioane euro.

De asemenea, cei doi ar fi împărţit şi 3,21 milioane euro primite de la Martex Trans, administrată de orădeanul Gheorghe Roatiş, pentru contractele de furnizare a cărbunelui necesar Electrocentrale Oradea, importat din Ungaria.

Odată cu pedepsele la 8, 4 şi respectiv 6 ani de închisoare, Tribunalul a dispus confiscarea a circa 10,5 milioane euro de la Kiss, Rus şi Bojtor, în timp ce Miklossy sr. şi Miklossy jr, la fel ca şi Roatiş, au fost achitaţi pe motivul că faptele de care au fost acuzaţi erau prescrise.

În condiţiile în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a respins cererile de strămutare, apelul va continua la Curtea de Apel Oradea în data de 22 noiembrie, când a fost stabilit următorul termen de judecată.