Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în 2017, companiile din Bihor au ex­por­tat bunuri în valoare de 1,78 miliarde euro, nivel similar cu valoarea înregistrată în anul anterior. În acest fel, judeţul nostru s-a clasat pe locul 10 în topul judeţelor (exceptând municipiul Bucureşti) ca valoare a exporturilor, coborând un loc.

Potrivit site-ului Ziarul Financiar, importurile sunt mai mari decât exporturile în judeţul Bihor, astfel că deficitul comercial s-a situat anul trecut la aproape 60 milioane euro, fiind aproape dublu faţă de cel din anul anterior.

Cel mai mare exportator din judeţul Bihor a fost anul trecut compania Celestica (România), subsi­diara locală a grupului canadian Celes­tica. În judeţul Bihor, Celestica deţine o fabrică de componente pentru echi­pa­mente electro­nice şi un centru de servicii.

Pe locul secund s-a clasat producătorul american de componente electronice Plexus, care are peste 1.000 de angajaţi  pe plan local şi o fabrică de module electronice în parcul  industrial Eurobusiness din Ora­dea, conform celor mai recente date.

Podiumul este completat de Samsung Electronics, sucursala Bihor, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

ZF mai notează că, pe primele locuri ca nivel al exporturilor se situează Timiş (6,2 mld. euro), Argeş (6 mild. euro) şi Arad (3,4 mld. euro).

Informaţiile au fost făcute publice, marţi, de către ZF, care publică o serie de articole despre businessurile din cele mai importante judeţe, businessuri pe care le va analiza şi în cadrul seriei de con­ferinţe "România 100 de ani de business".

Seria de conferinţe va continua în acest an în cele mai importante oraşe din ţară, iar pe 18 septembrie turneul va ajunge şi la Oradea.