Înarmat cu desene proiectate pe un panou, vicepreşedintele CJ Ioan Mang a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că, la ideea sa, instituţia va realiza un Centru pentru Cultură şi Artă Contemporană, de care „era nevoie”, deoarece Oradea nu are o sală multifuncţională pentru spectacole de alt tip decât cele de teatru, de pildă pentru operă şi balet, dar care să poată găzdui şi conferinţe şi seminarii ştiinţifice.

„Acest Centru va fi construit în acea zonă unde Consiliul Judeţean are 6.300 metri pătraţi, în vecinătatea Bibliotecii Judeţene şi a Muzeului Ţării Crişurilor”, a spus Mang.

El a descris Centrul ca fiind un complex cu sală de spectacole în cinci variante de configurare (cu 1.055 locuri, 855 locuri, 757 locuri, 320 locuri şi 120 locuri) sau cu două săli a câte 200 locuri fiecare, precum şi cu 125 locuri de parcare.

„Investiţia este estimată la 6 milioane euro cu toate dotările, din care construcţia cam 3,5 milioane euro, a spus Mang, afirmând apoi - când BIHOREANUL l-a întrebat care este sursa de finanţare - că s-a gândit fie să provină întreaga sumă de la bugetul Consiliului Judeţean, fie o parte de la Guvern sau din fonduri europene „dacă vom găsi”.

Tot întrebat de BIHOREANUL, vicele a spus că ideea i-a aparţinut şi datează „cam de şase luni”, iar până acum CJ a plătit o sumă, pe care n-a vrut s-o precizeze, pentru un studiu de prefezabilitate realizat de SC Atamora SRL, deţinută de arhitectul Cristian Puşcaş, fost PDL şi PMP, în prezent membru PSD. „Doi arhitecţi sunt în judeţul Bihor care au autorizaţii pe monumente”, a motivat Mang alegerea colegului de partid, adăugând apoi că îşi doreşte ca viitoarea construcţie să fie „o clădire deosebită”.

El a mai menţionat că „această realizare este cuprinsă în proiectul de buget pe 2019 cu suma de 400.000 lei”. Din aceşti bani va fi plătit proiectul tehnic, adică proiectarea propriu-zisă, „dar eu zic că pot să rămână nişte bani şi pentru a începe licitaţia pentru execuţie”, a opinat Mang.