Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang a răspuns joi, într-o conferinţă de presă, acuzaţiilor formulate de liberalii bihoreni care spus că, pentru a face pe plac UDMR Bihor, social-democraţii din conducerea CJ Bihor plătesc chirii de 10.000 euro pe lună pentru spaţiile aparţinând comunităţii maghiare şi neglijează evenimentele dedicate Centenarului în favoarea celor rezervate maghiarimii.

"Ipocrizia atinge momente maxime"

Liderul PSD Bihor i-a acuzat pe liberali că atacă conducerea CJ Bihor pentru că "sunt supăraţi pentru că nu sunt ei mireasa UDMR" după ce nu au reuşit să convingă în 2016 conducerea Uniunii să încheie o alianţă pentru a prelua conducerea judeţului.

"Se spune că conducerea CJ Bihor, în incapacitatea ei, plăteşte chirie de 1,2 milioane lei pentru muzeu la Episcopia Romano Catolică, sugerându-se totodată că actuala conducere aruncă banii pe fereastră către unităţi aparţinând comunităţii maghiare", a spus Mang, acuzând că "ipocrizia atinge momente maxime".

Vicepreşedintele CJ Bihor a prezentat statistici din arhiva instituţiei potrivit cărora administraţiile PNL reprezentate de preşedinţii Radu Ţîrle şi Cornel Popa au plătit de-a lungul timpului chirii mult mai mari şi au blocat posibilitatea strămutării Muzeului Ţării Crişurilor de la Palatul Baroc prin abandonarea lucrărilor de reabilitare a clădirii Garnizoanei care trebuia să îl adăpostească.

"Din 1 ianuarie 2008 şi până la 30 iunie 2016, perioadă în care instituţia a fost condusă de PNL, s-au plătit către Episcopia Romano-Catolică chirii de 1.098.812,48 euro", a precizat, la virgulă, Mang.

Pentru comparaţie, liderul PSD Bihor a spus că "din iunie 2016, de când, spre norocul bihorenilor, PNL nu a mai condus judeţul Bihor, am început să lucrăm la muzeu şi s-au mai plătit doar 373.000 euro".

Mang a arătat că pe vremea preşedintelui Radu Ţîrle chiria pentru Palatul Baroc a fost de 6.100 euro pe lună, pentru ca în mandatul lui Cornel Popa să sară la 15.000 euro pe lună, iar în actualul mandat PSD-UDMR-ALDE "chiar cu preşedinte CJ de la UDMR să reuşim în doi ani să nu mai plătim chirie pentru că am eliberat spaţiul".

Un milion de lei pentru Centenar

Vicepreşedintele CJ Bihor a ţinut să dea o replică şi acuzaţiilor referitoare la faptul că, sub conducerea udemeristului Pásztor Sándor, cu complicitatea PSD, bugetul judeţean finanţează cu preponderenţă evenimentele comunităţii maghiare neglijându-le pe cele dedicate Centenarului. "S-a spus că Mang stă în genunchi în faţa UDMR şi UDMR cheltuie banii doar pentru maghiari. Nu e adevărat", a declarat vicele.

Ioan Mang a arătat că în perioada ianuarie – octombrie 2018 CJ Bihor a finanţat 40 de evenimente, în valoarea de 575.000 lei, cu concursul unor instituţii subordonate precum Muzeul Ţării Crişurilor, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Tradiţie Bihor, Direcţia Socială Comunitară Bihor, Direcţia de Cercetare şi Implementare Proiecte şi Fundaţia Euroregiunea Bihor Hajdú Bihar.

Printre evenimentele organizate s-au numărat montarea a 14 plăci comemorative în tot atâtea localităţi care au trimis delegaţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, iar până la 1 decembrie urmează să fie montate 60 de plăci, dar şi să se organizeze conferinţe, expoziţii şi lansări de carte. Potrivit lui Mang, bugetul evenimentelor dedicate Centenarului se ridică la 1 milion de lei, din care s-au cheltuit deja 700.000 lei.

Dublu limbaj la PNL

Mang a acuzat reprezentanţii PNL de dublu limbaj, dând exemplu expoziţia de portrete ale făuritorilor Marii Unirii finanţată de CJ Bihor şi desfăşurată luna trecută în piaţa centrală a Oradiei.

"Pe de o parte PNL zice presei româneşti din Bihor că nu se întâmplă nimic de Centenar, că PSD-ul tace chitic şi face ce îi aruncă UDMD de la masă. Pe de altă parte, prin presa maghiară din Bihor, prin vocea consilierului personal al domnului primar Ilie Bolojan (n.r. Zatykó Gyula) se spune că domnul preşedinte Pásztor Sándor este un trădător şi că de fapt este un român pentru că a finanţat acest eveniment", a spus Mang, opinând că primarul Bolojan nu este străin de ieşirile consilierului său personal în presa de limbă maghiară.

Chirii din vina… PNL

Replica lui Ioan Mang la declaraţiile PNL-iştilor n-a fost singura venită din partea CJ Bihor. La câteva ore după conferinţa lui Mang, purtătorul de cuvânt al CJ, Adrian Simon, a transmis presei locale un comunicat în care este explicată situaţii chirilor.

În documentul intitulat "Ipocrizie şi lipsă de profesionalism la consilierii PNL", Simon arată că în 2016, la încheierea mandatului de preşedinte al lui Cornel Popa, instituţia plătea circa 22.000 euro lunar pentru şapte obiective, în timp ce la ora actuală se plătesc 11.000 euro pentru 11 obiective.

Două dintre patru obiective noi sunt spaţiile de pe bulevardele Decebal şi Dacia pentru filialele Bibliotecii Judeţene - care fuseseră date în folosinţă cu titlu gratuit, însă, de anul trecut Primăria a cerut chirie pentru acestea -,

"Astfel, una (!) din surplusurile de chirie faţă de 2016 derivă tocmai din faptul că aleşii locali ai PNL Oradea au considerat necesar anul trecut ca instituţiile de cultură ale judeţului să fie "sprijinite" cu împovărarea unei chirii", a transmis Simon.

Celelate două sunt sediul nou "mai primitor pentru cetăţeni" pentru Instituţia Arhitectului Şef şi Centrul de prim ajutor de la Stâna de Vale, parte din proiectul strategic pe sănătate.

În privinţa găsirii unei noi locaţii pentru centrul de la Cighid, Simon precizează că s-a identificat un teren în extravilanul comunei Ciumeghiu, fiind demarate procedurile pentru trecerea terenului în domeniul public al judeţului Bihor.