Inspectorul şef al ITM Bihor, Marius Rotar, a transmis, luni, o informare amintindu-le angajatorilor din Bihor ce obligaţii au faţă de salariaţii care lucrează în aer liber, în perioadele cu temperaturi extreme, dat fiind că în judeţ vremea este caniculară, iar indicele temperatură-umezeală a depăşit pragul critic de 80 de unităţi.

Astfel, în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

- reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

- asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

- alternarea efortului dinamic cu cel static;

- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/ persoana/schimb;

- asigurarea echipamentului individual de protecţie;

- asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade ale zilei de lucru etc.), potrivit aceleiaşi informări.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

- asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

- asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

- trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Dacă nu respectă aceste prevederi, angajatorii pot fi sancţionaţi.