Pompierii bihoreni s-au luptat, aproape o oră, cu flăcările care au cuprins o magazie dintr-o gospodărie din Curtuişeni.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de ISU Crişana, incendiul a izbucnit marţi, în jurul orei 18, iar pompierii din Valea lui Mihai au luptat cu flăcările aproximativ 50 de minute. Au reuşit să evite propagarea focului la o construcţie anexă din vecinătate, dar n-au reuşit să salveze nimic din bunurile din interior.

Cercetările făcute au scos la iveală că focul a fost provocat de joaca unui copil de 5 ani, nesupravegheat. Din fericire, micuţul nu a fost rănit.

Tot marți, între orele 19.15 – 20.50, respectiv între 22.40 – 00.10, echipajele Stației de Pompieri Ștei și ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat pentru stingerea a două incendii produse la terenuri virane situate pe raza localităților Câmp și Toboliu, evenimente soldate cu arderea vegetației uscate pe o suprafață totală de circa 22 de hectare.

Incendiul din Toboliu (video Digi24) a fost atât de amplu, încât flăcările s-au văzut şi din Oradea. 

Măsuri pentru siguranţa copiilor

Pompierii bihoreni le reamintesc părinţilor şi bunicilor că trebuie să aibă grijă ca micuții să nu poată provoca incendii. Militarii recomandă respectarea unor reguli simple, precum păstrarea chibriturilor, brichetelor și altor surse de foc în locuri în care copiii nu au acces, să le înlăture orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-le pericolul, şi să nu-i lase singuri în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune.

Desigur, copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul deschis şi trebuie învăţaţi că, dacă sunt singuri acasă şi izbucneşte un incendiu, să părăsească imediat locuinţa, să anunţe un vecin, să sune la 112 şi sub nicio formă să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință.

Copiii trebuie învăţaţi şi că dacă le-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor, iar atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Părinţii şi bunicii trebuie totodată să elimine orice posibilitate de acces a copiilor la componentele instalaţiilor electrice, precum prize, tablouri electrice etc., să-i supravegheze permanent în timp ce folosesc jucării care sunt alimentate direct de la reţea şi să nu le permită copiilor să folosească aparatele electrice de uz casnic (fier de călcat, reșouri, radiatoare etc.).