Surpriză, joi dimineaţă, la Palatul de Justiţie din Oradea, unde funcţionează Judecătoria locală, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel a cărei jurisdicţie cuprinde şi instanţele din judeţul învecinat, Satu Mare. Cu câteva minute înaintea orei 9.00, când încep de obicei procesele, iar numeroşi avocaţi se pregătesc să intre în clădire, în faţa clădirii a oprit o limuzină în care se aflau doi bărbaţi şi două femei.

Din vehicul au coborât doar acestea şi un bărbat cu alură şi comportament de bodyguard, celălalt, şoferul, rămânând la volan şi continuând deplasarea spre sediul sucursalei BNR, din apropiere.

Una din cele două femei s-a dovedit a fi nimeni alta decât eminenţa cenuşie a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Lia Savonea, care de câteva luni deţine funcţia de preşedinte al organismului abilitat prin lege să asigure independenţa magistraţilor, dar care este intens contestată de o parte a presei şi de asociaţii profesionale ale magistraţilor tocmai pentru că, prin poziţiile pe care le adoptă public, nu face acest lucru.

No comment

În momentul în care şefa CSM a coborât din maşină şi s-a îndreptat spre Palatul de Justiţie, reporterul BIHOREANULUI, singurul aflat la faţa locului, a salutat-o, s-a prezentat şi a întrebat-o despre scopul vizitei, întrucât aceasta nu fusese anunţată public în niciun fel. "Nu vorbim aşa, pe hol", a spus judecătoarea, surprinsă, la rându-i, că fusese recunoscută.

În cele câteva secunde cât a durat acest scurt schimb de cuvinte, femeia care o însoţea nu a scos niciun cuvânt, iar bodyguardul coborât din maşină odată cu ele s-a interpus între jurnalist şi şefa CSM, pentru a o proteja de "riscul" fotografierii şi a-i facilita în aceste condiţii deplasarea la etajul I al Palatului, unde sunt birourile conducerii Curţii de Apel.

Fără precedent

Ieşit ulterior din clădire, reporterul a primit câteva informaţii de la avocaţi şi judecători, uluiţi şi ei de "descinderea" Liei Savonea. Doi judecători au lămurit că şefa CSM a venit la Oradea pentru a participa la şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel pe anul trecut, dar fără ca prezenţa ei să fi fost anunţată, conform cutumelor, pe site-ul CSM, ori măcar printr-un comunicat adresat presei.

Cea mai mare nedumerire a produs-o, însă, faptul că Lia Savonea era însoţită de bodyguarzi. "Niciodată, niciun reprezentant al CSM nu a mai venit cu bodyguarzi, indiferent că era în vizită informală sau în delegaţie oficială", au spus şi doi avocaţi. "Aşa ceva nici n-am mai auzit. De ce ar avea nevoie preşedintele CSM de pază?", a comentat altul.

După câteva minute, bodyguardul care o protejase pe Lia Savonea până în Palatul de Justiţie a ieşit din clădire şi s-a îndreptat prin Parcul Traian spre Prefectură şi Consiliului Judeţean, unde a rămas împreună cu colegul său, cel care parcase maşina de serviciu, cel mai probabil, în curtea celor două instituţii.

Raport de formă

Câteva ore mai târziu, în locul unei fireşti conferinţe de presă, Curtea de Apel Oradea a trimis presei un comunicat prin care confirmă că preşedinta CSM s-a aflat la Oradea împreună cu o colegă, judecătoarea Nicoleta Margareta Ţînţ, membru ales al Consiliului, pentru a participa la Adunarea generală a judecătorilor convocată ca să dezbată raportul de activitate al Curţii de Apel şi al instanţelor din circumscripţie.

Ce anume conţine raportul, nu e clar, căci Biroul de presă al instanţei a transmis doar o înşiruire de cifre care nu urmăreşte, practic, decât numărul de dosare aflate pe rolul instanţelor din Bihor şi Satu Mare, din datele centralizate stabilindu-se "o scădere a volumului de activitate". Cu toate acestea, "încărcătura pe schemă a fost de 584,7 dosare, valoare care depăşeşte media naţională de 525,4 încărcătură pe schemă", care plasează instanţa pe locul trei pe ţară, după Curtea de Apel Piteşti (713,9 dosare/judecător) şi Curtea de Apel Alba Iulia ( 602).

Comunicatul mai spune că pe anul trecut rezultatul cumulării celor 5 indicatori de eficienţă aprobaţi de Secţia pentru judecători a CSM au plasat Curtea de Apel Oradea în gradul de performanţă "foarte eficient", alături de Curtea de Apel Craiova, activitatea celorlalte curţi încadrându-se doar la "eficient".

Ce înseamnă asta, concret, pentru justiţiabili? Cum preşedinta CSM a plecat cu tot cu bodyguarzi - fără a mai da faţă cu presa, nici cu magistraţii orădeni care au anunţat un protest chiar joi după-amiaza -, poate o va face preşedinta Curţii de Apel, Laura Băican, care în cei aproape doi ani de ocupare a funcţiei n-a avut nici măcar o singură ieşire publică.