Ca în fiecare an de la edificarea bisericii romano-catolice din Palota, construită între anii 1825 – 1829 din iniţiativa contelui Johann Maria Frimont şi închinată Sfântului Anton de Padova, comunitatea germană din satul bihorean a celebrat duminică sărbătoarea de Kirchweih.

Cei aproximativ 250 de şvabi s-au întâlnit dimineaţa la ora 10 în centrul satului, o paradă avându-i în frunte pe cei mai mici dintre ei, continuată de adolescenţi şi tineri, apoi de adulţi şi încheiată de membrii fanfarei, pornind prin întreaga localitate, pe fiecare uliţă, pentru a anunţa sărbătoarea.

În timpul paradei, care a durat aproape două ore, şvabii au dansat pe muzica de fanfară, iar mulţi dintre consătenii lor români şi unguri au ieşit la porţi pentru a-i saluta, filma şi chiar aplauda.

După o scurtă pauză de hidratare la Căminul cultural din centrul satului, pavoazat cu steaguri ale Germaniei, Uniunii Europene şi României, şvabii s-au încolonat din nou într-o ordine perfectă şi au pornit spre biserica din apropiere, unde au asistat la o slujbă specială închinată Sfântului Anton, oficiată în limbile germană şi maghiară, aşa cum a lăsat legat întemeietorul ei, contele Frimont.

La încheierea liturghiei, de altfel, participanţii au depus coroane şi jerbe de flori la monumentul din apropiere dedicat acestuia, după care, aşa cum şade bine neamţului, s-au pus pe ospătat în sala şi în curtea Căminului cultural, unde au urmărit apoi un spectacol de folclor.

Sărbătoarea Kirchweih are loc la Palota în fiecare ani din 1829 până în prezent, în duminica cea mai apropiată – fie înainte, fie după – datei de 13 iunie, ziua Sfântului Anton.