Un om de afaceri în vârstă de 44 ani din comuna Gepiu este anchetat pentru evaziune fiscală, după ce inspectorii fiscali au descoperit că a înregistrat în contabilitatea societăţii facturi provenind de la firme cu comportament fantomă.

Cazul a fost sesizat de organele fiscale în 2016, iar în urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice s-a stabilit că faptele au fost comise în perioada 2012 - 2014.

„În mod repetat, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale bihorene, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, ar fi dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii şi în alte documente legale, a unor operaţiuni de achiziţii fictive de mărfuri ori prestări de servicii de la trei societăţi comerciale din Oradea cu un comportament fiscal de tip fantomă”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor.

Potrivit comunicatului, bărbatul şi-a procurat facturile de la orădean în vârstă de 33 ani, administratorul uneia dintre cele trei firme cu comportament fantomă. Tot acesta, spun poliţiştii, l-ar fi ajutat să găsească şi celelalte firme „fantomă”, motiv pentru care a fost inculpat pentru complicitate la evaziune fiscală.

Prejudiciul total cauzat astfel bugetului general consolidat al statului este de 318.803 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au finalizat cercetările și au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor doi inculpaţi. Numele respectivilor au fost, din nou, protejate.