Fostul lichidator judiciar Florin Anghel, condamnat definitiv în 2017 la 5 ani de detenţie pentru gestiune frauduloasă după ce şi-a însuşit peste 1,7 milioane lei şi 100.000 euro prin devalizarea firmelor ce-i fuseseră repartizate spre lichidare, a fost prins, marţi, în judeţul Vâlcea, şi încarcerat la Penitenciarul Mioveni.

Găsit la părinţi

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Vâlcea, agent principal Cătălin Ştefan Udrea, orădeanul în vârstă de 51 ani a fost găsit în locuinţa părinţilor săi din comuna Stroeşti, unde s-a ascuns după ce s-a întors din străinătate. 

"La data de 23 septembrie, poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Măldăreşti au depistat un bărbat de 51 de ani, din municipiul Târgu Jiu, judeţul Gorj, urmărit general şi internaţional, pe numele căruia exista un mandat de executare de 5 ani, pentru gestiune frauduloasă, fals intelectual şi uz de fals", a declarat Udrea.

Anghel a fost condamnat definitiv la închisoare pentru fapte comise în perioada 2010 - 2011, când a fost desemnat de către instanţele de judecată ca lichidator al unor societăţi comerciale şi şi-a însuşit sume de bani sau valori din gestiunea acestora, prin diverse metode: vânzarea de bunuri şi încasarea banilor în folos propriu, activităţi urmate de organizarea de licitaţii fictive şi întocmirea unor acte false în acest sens.

Escrocherii în serie

BIHOREANUL a scris despre escrocheriile lichidatorului judiciar încă din 2012, când încă era în funcţie, dar avea deja mai multe reclamaţii, una dintre acestea din partea reprezentanţilor firmei Floryluc, societate aflată în insolvenţă şi din contul căreia acesta a cheltuit în doar câteva zile peste 50.000 lei.

Ulterior, pe numele lui Anghel s-au înregistrat reclamaţii şi din partea administratorilor Axon Serv, Winter Benz, Carsam, Credital Consulting, Emada Company, Giulia Andreea, Zembrea Trans şi Aliabi, firme ale căror bunuri le-a vândut după bunul plac unor persoane care îi plăteau pe loc preţul stabilit. Apoi, întocmea procese verbale ca şi cum ar fi organizat licitaţii eşuate din lipsă de participanţi.

Un bloc şi o pensiune, "evaporate"

Potrivit rechizitoriului întocmit pe numele lichidatorului judiciar de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în 2015, cele mai valoroase bunuri vândute din patrimoniul firmei Axon Serv, de pildă, constau într-un bloc cu 10 apartamente în cartierul Şoimi din Aleşd şi o pensiune turistică de 639 mp cu teren de 5.180 mp în Aştileu.

Pe 30 noiembrie, Anghel a vândut ambele imobile - pensiunea cu 426.064 lei, iar blocul cu 30.000 euro - după care a informat judecătorul sindic că "am dat anunţ pentru organizarea unei licitaţii publice, dar nu s-a prezentat niciun potenţial cumpărător. Licitaţiile se reiau săptămânal până la valorificarea activelor debitoarei". Banii nu s-au mai găsit.

"Promoţie" de la Anghel

La fel a procedat şi în cazul Winter Benz SRL, care deţinea o benzinărie în Vintere, comuna Holod, bunurile fiind vândute la preţuri mult subevaluate. Deşi avea o valoare de 100.000 euro, staţia a fost vândută cu doar 25.000 euro. Anghel a mai vândut o casă evaluată la 62.000 euro, cu doar 30.000 euro, alte două apartamente evaluate la 40.000 euro le-a vândut cu 5.000 euro, iar un Volvo C30 evaluat la 15.000 euro l-a dat cu 3.000 euro. 

Cea mai mare pagubă Anghel a produs-o firmei Zembrea Trans. În acest caz, lichidatorul a vândut un teren de 555 mp din zona rezidenţială a Oradiei, evaluat la 10.500 euro, cu doar 13.000 lei, iar întreaga platformă a firmei (teren, hală şi birouri), evaluată la aproape 80.000 euro, a înstrăinat-o cu 35.000 euro. În fine, individul a "uşurat" firma Aliabi SRL de un TIR în valoare de 10.000 euro, vânzându-l la dezmembrări cu 4.000 lei.

Citiţi mai multe amănunte despre afacerile fostului lichidator judiciar Florin Anghel în articolul: Lichidaţi de lichidator