Pornind de la o declaraţie recentă a şefei Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), potrivit căreia au fost identificate 9 produse alimentare cu care prezentau standarde calitative diferite în România faţă de Uniunea Europeană, deputatul PNL Gavrilă Ghilea cere autorităţilor să dea publicităţii denumirile acestora.

După sesizarea Comisiei Europene în legătură cu dubla calitate a unor produse alimentare cu ambalaje identice, comercializate în statele din Est, faţă de cele din Vest, s-au efectuat analize şi testări comune la nivelul ţărilor membre, dar şi independent, de către autorităţile competente ale fiecărui stat.

În acest context, dr. Rodica Tănăsuică, directorul IISPV, a declarat presei că, în coşul comun al celor 29 de produse alimentare comercializate atât în România cât şi în statele UE, din care au fost prelevate probe pentru a fi analizate comparativ din punct de vedere al compoziţiei chimice, autorităţile române au descoperit 9 produse care prezentau standarde calitative duble.

„Din aceste considerente, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor şi pentru corecta informare a opiniei publice, vă rog să precizaţi denumirile comerciale ale produselor pe care le-aţi identificat ca având standarde duble din punct de vedere al compoziţiei chimice, precum şi măsurile pe care le-aţi dispus la nivelul producătorilor şi importatorilor pentru remedierea acestor grave deficienţe calitative”, se arată în întrebarea adresată de parlamentarul liberal, la care se aşteaptă răspuns scris.

Rămâne de văzut care va fi acest răspuns, ţinând cont de faptul - recent analizat de BIHOREANUL - că instituţiile române cu atribuţii de prevenire şi control, inclusiv în materia sănătăţii publice şi a protecţiei consumatorilor, refuză constant să ofere informaţii privind comercianţii sancţionaţi ori produsele depistate ca fiind neconforme, invocând în mod nejustificat sau protecţia datelro cu caracter persona, sau protejarea... concurenţei loiale.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul: Ţară la secret. Instituţiile au ajuns să secretizeze şi informaţiile cele mai necesare publicului