Spre deosebire de celelalte partide, USR a iniţiat o procedură trasparentă inedită de desemnare a candidaţilor pentru alegerile locale de anul viitor. USR Bihor invită nu doar membrii, ci toţi bihorenii să se pronunţe cu privire la candidaţii înscrişi în cursa internă, atât prin vot online, cât şi în viitoare dezbateri publice.

"USR Bihor invită orădenii şi bihorenii să acceseze site-ul www.bihor.usr.ro pentru a-i cunoaşte şi a-i vota pe cei înscrişi până la acest moment în campania internă de desemnare a candidaţilor pentru Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor la alegerile locale de anul viitor", arată un comunicat al filialei, dat publicităţii marţi.

"De cele mai multe ori, partidele politice îşi desemnează candidaţii care le vor reprezenta într-un mod netransparent, prin negocieri directe făcute "în spatele scenei", în funcţie de relaţii şi interese personale. Acest mod de a face politică, care încurajează promovarea clientelei politice şi a unor persoane incompetente pentru funcţiile publice, trebuie să fie schimbat cât mai curând. USR Bihor îşi asumă, pentru prima dată în politica bihoreană, demararea unui proces de consultare publică pentru desemnarea candidaţilor care vor candida pe listele pentru Consiliul Local Oradea şi pentru Consiliul Judeţean Bihor în anul 2020", a declarat preşedintele USR Bihor, Silviu Dehelean.

În contextul în care este singurul partid care, deocamdată, prezintă potenţiali candidaţi pentru alegerile locale, liderul USR Bihor a subliniat că prezentarea şi cunoaşterea candidaţilor şi a soluţiilor pentru Oradea şi pentru Bihor trebuie făcută din timp, "deoarece de competenţa şi buna credinţă a acestor persoane vor depinde serviciile publice care influenţează viaţa comunităţii", iar "desemnarea prin alegeri primare a candidaţilor susţinuţi de USR Bihor şi USR Oradea reprezintă o ruptură faţă de vechile cutume, faţă de un sistem care a eşuat".

"Desemnarea viitorilor consilieri se va face prin competiţie şi dezbateri la care vor avea acces toţi bihorenii. Ne dorim să cunoaşteţi cât mai multe despre candidaţii USR, programul şi soluţiile propuse. Pentru acest lucru, procesul de alegere a candidaţilor noştri va fi deschis şi transparent publicului, presei, societăţii civile. Oricine va putea urmări competiţia internă şi va putea participa la dezbaterile pentru desemnarea candidaţilor", a mai promis Dehelean.

Potrivit comunicatului USR, în campania internă se mai pot înscrie participanţi până în data de 25 noiembrie, urmând ca votul final al membrilor USR Oradea şi USR Bihor să desemneze candidaţii în data de 6 decembrie. Până în prezent, pe internet şi-au prezentat intenţia de a candida USR-işti precum avocatul Cristian Rusu, fosta directoare a parcurilor industriale, Delia Ungur, expertul contabil Diana Buhaş ş.a. (la Consiliul Local Oradea), universitarul Orlando Balaş, antreprenoarea Simona Bişboacă ş.a. (la Consiliul Judeţean Bihor).