Membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, calitate în care a contribuit la elaborarea sesizărilor adresate de PNL Curţii Constituţionale a României pe Legea Bugetului şi pe Legea Plafoanelor, dar şi numeroase sesizări pe Legile Justiţiei, deputatul bihorean Ioan Cupşa avertizează că bugetul pe 2019 va face ca românii să fie mai săraci.

Un buget falsificat

La fel ca preşedintele Klaus Iohannis, Cupşa a numit bugetul pe 2019 drept „un buget al minciunii”, pentru că „specialiştii” PSD l-au construit „în mod intenţionat pe cifre false” privind veniturile prognozate, acesta fiind motivul pentru care atât premierul Viorica Dăncilă, cât şi ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, au refuzat să semneze pentru corectitudinea cifrelor.

De asemenea, Cupşa a amintit că, potrivit Constituţiei, proiectul Legii Bugetului pe 2019 trebuia depus la Parlament cel târziu la 15 noiembrie 2018, dar a fost amânat cu bună ştiinţă, tocmai din cauza problemelor pe care le conţine. Cele mai grave acuzaţii sunt că este bazat pe o prognoză nerealistă a creşterii economice – de 5,5%, cu toate că prognoza corectă este de 3,8%, precum şi pe o estimare falsă a inflaţiei – de 2,8%, deşi anul trecut a fost de 4,6% după ce fusese estimată la 3,7%.

În bugetul pe 2019 nu sunt cuprinse alocări pentru niciun spital regional, pentru niciun tronson de autostradă, iar în combinaţie cu OUG 114/2018 „aduce sărăcia în buzunarele românilor”, a spus Cupşa.

Acesta a afirmat că reprezentanţii PSD-ALDE-UDMR care au susţinut atât Legea Bugetului, cât şi Ordonanţa sunt „atât nişte nesimţiţi”, deoarece au amânat majorarea pensiilor cu 9%, obligatorie din ianuarie, până în luna septembrie, nu au prevăzut alocări pentru plata drepturilor salariale câştigate de profesori în instanţe şi au îngheţat până şi indemnizaţiile veteranilor de război, ale foştilor deţinuţi politici şi urmaşilor celor morţi la Revoluţia din 1989.

Procesele se vor lungi

Pe de altă parte, ca autor al recentei moţiuni „Jos mâinile murdare de pe Justiţie”, deputatul Ioan Cupşa a spus că marţea trecută, cu o oră înainte de dezbaterea acesteia, „Guvernul a recunoscut că a dat OUG 7 neconstituţională” tocmai prin faptul că a „rectificat-o” printr-o nouă Ordonanţă, OUG 12.

Cu toate acestea, a doua zi, când moţiunea trebuia votată, Liviu Dragnea „le-a interzis celor de la PSD şi ALDE să intre în sală, pentru că o parte din parlamentarii celor două partide, la fel ca cei de la UDMR, ar fi votat-o”.

Cupşa a spus că întregul sistem judiciar este „destabilizat, premeditat, şi prin subfinanţare”, deoarece prin Legea Bugetului alocările pentru Parchetul General, DNA şi DIICOT le asigură funcţionarea doar câteva luni din acest an şi nu le permite înlocuirea magistraţilor pensionaţi prin angajarea altora.

Acest lucru, a subliniat deputatul jurist, va însemna că anchetele se vor prelungi, la fel şi procesele, şi nu doar cele penale, ci şi cele civile, ajungându-se ca un judecător să aibă de soluţionat în medie 700 de dosare simultan. În plus, supraîncărcarea va provoca şi erori judiciare, a atenţionat Cupşa.

El a mai criticat înfiinţarea Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, numind-o „o măciucă” prin care politicienii de la putere vor să-şi subordoneze Justiţia.