Cu câteva ore înainte să participe la o întâlnire cu oamenii de afaceri din Bihor, programată pe ora 14.00 la restaurantul Astoria, deputaţii USR din Bucureşti Cristina Prună, membră a Comisiei pentru industrii şi servicii, şi Claudiu Năsui, din comisia de buget şi finanţe, au susţinut împreună cu deputatul USR Bihor Silviu Dehelean o conferinţă de presă în care au avertizat că desele modificări ale legislaţiei economice, fiscale şi bugetare făcute de coaliţia PSD-ALDE au efecte îngrijorătoare.

Vor simplificare

„Ultimele date de la Institutul Naţional de Statistică (n.r. – făcute publice marţi) nu arată bine”, a afirmat Cristina Prună, amintind că în ciuda creşterii economice de 7% înregistrată anul trecut, „inflaţia a înghiţit creşterea salariilor”.

De asemenea, deputatul a spus că şi ultimul Raport de ţară al Comisiei Europene referitor la economia României (dat publicităţii tot la începutul săptămânii, „ne îngrijorează”, deoarece indică scăderea dramatică a investiţiilor în cursul anului 2017, dar şi alţi parametri sensibili, cum ar fi faptul că doar unul din cinci români lucrează, iar unul din trei români angajaţi are salariul minim pe economie, creşterea salariilor în sectorul public nefiind o opţiune corectă.

În acest context, Cristina Prună a spus că reprezentanţii USR desfăşoară întâlniri cu cei mediului de afaceri în toate oraşele reşedinţă de judeţ, pentru ca aceştia să prezinte ce impact au avut asupra lor măsurile fiscal-bugetare, dar şi pentru ca USR-iştii să prezinte „proiectele şi amendamentele noastre”. Ea a exemplificat făcând trimitere la proiectul de debirocratizare a economiei prin eliminarea unor acte inutile cerute în prezent la înfiinţarea firmelor, precum şi la cel pentru acordarea unor facilităţi fiscale precum reducerile de taxe „care blochează iniţiativele private”.

„Lipsa de predictibilitate este cel mai frecvent semnalată problemă din partea oamenilor de afaceri, la care se adaugă probleme recurente, cum ar fi relaţia cu instituţiile statului, pentru că antreprenorii pierd timpul pe la ANAF”, a spus Prună.

"Ne sufocăm propria economie"

La rându-i, deputatul Claudiu Năsui a vorbit despre un proiect pentru acordarea unor aşa numite „supradeduceri” fiscale agenţilor economici poluatori (ferme zootehnice, centrale pe cărbune, gropi de gunoi, întreprinderi prelucrătoare) care investesc în echipamente pentru diminuarea nivelului de emisii poluante.

Năsui a prezentat şi alte aberaţii „care ne sufocă propria economie”, precum accizarea cidrului produs în ţară, spre deosebire de cel importat, sau impunerea unor condiţii „ca la Tuborg” celor ce vor să facă berării artizanale, spunând că USR vrea o „dereglementare” care să elimine din aceste piedici.

„Sperăm ca proiectele şi amendamentele noastre să contribuie la însănătoşirea economiei”, a spus Năsui, completând: „Optica pe care noi considerăm că ar trebui s-o adopte şi statul este una pro-antreprenoriat, pro-economie, pro-competiţie, pro-investiţii. Dacă nu, o să avem numai măriri de salarii mâncate de inflaţie”.