Prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a semnat, miercuri, o "proclamaţie de independenţă" faţă de PSD, partidul care l-a propus în funcţie şi care, la fel ca UDMR, vrea ca Aeroportul Oradea să fie controlat de un Consiliu de Administraţie dominat de reprezentanţi ai celor două partide.

Petiţie respinsă

După fix o săptămână de când la registratura Prefecturii a fost depusă o petiţie prin care cei 7 membri ai Consiliului de Administraţie al Aeroportului Oradea i-au cerut să atace în justiţie Hotărârea Consiliului Judeţean din 28 septembrie prin care au fost revocaţi, act adoptat cu voturile consilierilor PNL şi ALDE, prefectul a decis să respingă solicitarea, în ciuda interesului PSD şi UDMR de a-i păstra în funcţie. În caz contrar, dacă prefectul ar fi dat curs cererii, aplicarea HCJ ar fi fost suspendată de drept, conform Legii contenciosului administrativ.

„Azi am decis, şi am dispus şi înştiinţarea celor şapte petiţionari, ca Instituţia Prefectului să nu atace în contencios Hotărârea Consiliului Judeţean prin care au fost revocaţi, de fapt, doar cinci dintre membrii Consiliului de Administraţie de la Aeroport, nu şi reprezentanta Ministerului Finanţelor, care nu a fost numită prin votul Consiliului Judeţean, plus încă un membru numit ulterior (n.r. – lunii mai a anului 2017, când fuseseră numiţi ceilalţi 5 membri ai CA)”, a declarat, miercuri, pentru BIHOREANUL, prefectul Ioan Mihaiu.

Oficialul a adăugat că, potrivit juriştilor Prefecturii, Hotărârea CJ Bihor privind revocarea CA a fost legală, iar pe de altă parte nu a dorit să implice instituţia într-o chestiune care, de fapt, ţine de interesul personal al celor 5 membri revocaţi: „Nu am vrut să implic Instituţia Prefectului într-o chestiune în care există un interes al unor persoane. De altfel, aceste persoane, dacă doresc, au posibilitatea să conteste ele în contencios Hotărârea de Consiliu Judeţean”.

Rămân "zburaţi"

În urma deciziei prefectului Ioan Mihaiu, membrii CA-ului Aeroportului îşi pierd funcţiile, conform HCJ adoptate pe 28 septembrie cu voturile PNL şi ALDE, în ciuda opoziţiei consilierilor UDMR şi PSD.

De altfel, la începutul acestei luni, preşedintele CA-ului demis, Bimbo-Szuhai Tibor, a anunţat petiţia înregistrată la Prefectură de toţi cei şapte membri, dar şi faptul că aceştia nu vor să plece din funcţii, ba dimpotrivă, vor ca tot ei să organizeze un nou concurs pentru selectarea viitorului manager al Aeroportului, în locul demisionarului Gheorghe Pasc.

La patru zile după demiterea lor de către consilierii judeţeni, membrii CA au anunţat, prin Bimbo, că vor să facă o nouă comisie de concurs, care - la „recomandarea” şefului CJ, Pasztor Sandor - să fie formată din 11 membri, reprezentanţi ai unor structuri din cele mai diverse, de la CJ, Prefectură şi Primăria Oradea până la Agenţia de Management al Destinaţiei, Camera de Comerţ sau Universitate.

De notat că „recomandarea” lui Pasztor nu fusese dezbătută de CJ şi nici aprobată, astfel că aplicarea ei ar fi fost ilegală, fapt subliniat public de Primăria Oradea, care a comunicat că nu îşi desemnează niciun reprezentant în noua super-comisie de concurs atâta timp cât ea este „dirijată” de CA-ul demis.