Pompieriii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au avut de-a face, în acest an, cu mai multe intervenţii decât în anul precedent. Mai precis, dacă în 2017 media era de 30 de intervenţii pe zi, acum a crescut la 34, după cum a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba.

Potrivit acestuia, în primele opt luni din an, militarii au fost chemaţi la 8.446 de misiuni, din care cele mai multe, 5.939 la număr, au fost solicitări pentru echipajele SMURD. "Există o uşoară creştere a numărului intervenţiilor SMURD, cu aproximativ 2%", a declarat Sorin Caba.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, pompierii au intervenit în 903 situaţii, din care 193 au fost incendii, 118 asistenţa de persoane, 99 incendii de vegetaţie uscată şi 202 inundaţii, fenomene meteo periculoase ori asanare de muniţie neexplodată.

De asemenea, în acest an, militarii bihoreni au salvat din incendii 72 de persoane, în timp ce trei bihoreni au murit carbonizaţi. Valoarea estimată a bunurilor distruse în incendiile din Bihor se ridică la 4,1 milioane lei, în timp ce militarii se laudă că au salvat bunuri de 50 de milioane lei.

Pe de altă parte, în primele opt luni ale acestui an, pompierii bihoreni au făcut 1.130 controale, din care 221 la instituţii, 639 la operatori economici, 45 în localităţi, 211 la obiective de investiţii, respectiv 14 obiective cu pericol chimic (SEVESO). În urma acestor controale, militarii au aplicat 717 amenzi, în valoare totală de 2,1 milioane lei. Caba a precizat că cele mai frecvente deficienţe întâlnite sunt legate de construcţia efectivă, de instalaţiile electrice ori de modul de organizare din respectivele imobile.

Mădălina Sim
studentă