Puterea PSD-UDMR-ALDE, cu 18 consilieri, nu reuşeşte să se impună asupra opoziţiei PNL-iste, care are doar 17 consilieri, nici măcar atunci când din aceştia participă la şedinţa Consiliului Judeţean doar 12, aşa cum s-a întâmplat marţi. Urmarea? Nu reuşeşte să-şi adopte proiectele, având doar posibilitatea să se lamenteze, apoi, că este blocată de opoziţie, căreia, de altfel, nu-i face nicio concesie, oricât de mică.

Patru din cinci

Nu mai puţin de patru din cinci proiecte pentru care alianţa UDMR-PSD-ALDE le-a pus în discuţie la reuniunea de marţi a Consiliului Judeţean, şi pentru a căror aprobare era nevoie de votul a două treimi din totalul consilierilor, au fost „picate” din cauză că puterea n-a reuşit să înduplece opoziţia, dar nici n-a fost de acord să-i arate o minimă bunăvoinţă, astfel că şi-a trecut doar proiectele pentru care avea nevoie de majoritatea simplă a voturilor celor prezenţi.

O mică polemică între putere şi opoziţie a avut loc în momentul când aleşii bihorenilor au fost chemaţi să aprobe regulamentul de acordare a finanţărilor nerambursabile către ONG-uri, proiect la care liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a cerut ca evenimentele organizate din banii publici de asociaţii şi fundaţii să fie anunţate cu cel puţin trei zile înainte şi pe site-ul Consiliului Judeţean.

Propunerea de transparenţă a fost însă respinsă prin vot de consilierii PSD, UDMR şi ALDE, după ce preşedintele CJ, Pasztor Sandor, i-a pus pe şefii Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, respectiv Direcţiei Social-Comunitare, să spună că deja întrunesc condiţiile de minimă transparenţă, în sensul că evenimentele sunt anunţate pe site-ul aşa-zisei Agenţii de Presă a CJ, NewsBihor, iar ulterior, când banii sunt decontaţi, informaţiile se publică şi în Monitorul Oficial al Judeţului Bihor.

„Câtă lume citeşte Monitorul Oficial al Judeţului sau site-ul NewsBihor?”, a ripostat Avrigeanu, cerând ca evenimentele să fie anunţate inclusiv prin presa locală. „Să nu aflăm că un concurs de şah în aer liber a avut loc prin octombrie şi unul de schi prin august”, a spus sarcastic Avrigeanu, referindu-se la evenimente finanţate de CJ despre care nici măcar Camera de Conturi nu a avut certitudinea că au fost desfăşurate cu adevărat.

„Nu şahul, ci teatrul va fi în aer liber”

După ce reprezentanţii puterii au refuzat să dea satisfacţie liberalilor, aceştia şi-au luat revanşa opunându-se, la rândul lor, unor proiecte propuse de conducerea CJ, între care atribuirea către Prefectură a dreptului de folosinţă gratuită asupra unui imobil din strada Dunărea nr. 2, însuşirea inventarului actualizat al bunurilor din domeniul privat al judeţului, modificarea unei Hotărâri a CJ din 2012 privind închirierea spaţiilor libere şi, în sfârşit, constituirea dreptului de administrare asupra sălii de concerte a Filarmonicii şi pentru Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti.

Respingerea acestui din urmă proiect l-a iritat pe Pasztor, care a exclamat, privind către Avrigeanu, că „nu şahul va fi în aer liber la toamnă, ci teatrul”.

Deşi Pasztor nu a explicat motivul pentru care refuzul liberalilor l-a deranjat, miza proiectului este mutarea temporară a spectacolelor de teatru la Filarmonică pe durata lucrărilor pentru modernizarea scenei Teatrului, cu bani europeni, proiect votat inclusiv de liberali în cursul anului trecut.