Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a fost reconfirmat ca reprezentant al României în comitetul european pentru ocuparea forţei de muncă (EMCO), organism al Uniunii Europene care promovează politicile privind piaţa muncii. Békési face parte din grupul "Indicatori" al acestui comitet încă din 2016.

"Vor avea loc 11 întâlniri pe parcursul anului, iar subiectul principal este "work-life balance" (în traducere, echilibru între muncă şi viaţă), adică vom lucra alături de Comisia Europeană pentru stabilirea unor indicatori precum venitul mediu pentru europeni, orele de muncă, timpul parcurs spre şi de la muncă", a declarat Békési, joi, într-o conferinţă de presă.

O altă temă de discuţie în comitet va fi salariul minim în Uniunea Europeană, o problemă despre care ţările membre discută de ceva timp. "Din discuţiile avute până acum, pare că va fi foarte greu să avem un nivel minim similar în toate ţările UE, dar se poate stabili un procent unic, din salariul mediu brut. S-a propus 60%, ceea ce, personal, cred că este un concept corect. Urmează să facem calculele concrete", a explicat specialistul.

Békési a adăugat că, în opinia sa, înainte de stabilirea unui venit minim în spaţiul european, trebuie consultat serios şi mediul de afaceri. "Nu are nimeni o dorinţă să împovăreze mediul privat. Bunăstarea angajatorilor va însemna bunăstarea angajaţilor", a precizat directorul AJOFM Bihor.

Alături de orădean, România mai are un reprezentant în EMCO în persoana Alinei Preda, o angajată a Ministerului Muncii.