Duminică a început producția primelor măști de protecție în România, iar acestea sunt fabricate chiar de o firmă din județul Bihor! Anunțul a fost făcut de ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu, pe Facebook. „Niciodată nu am simțit că sunt mai util pentru țara mea”, a declarat proprietarul afacerii.

„Astăzi a început producția primelor măști în România! Cu toate ”motoarele” turate mergem înainte. S-a început instalarea utilajelor și testul de producție. În scurt timp vor produce 150.000 de măști pe zi - peste 4 milioane de măști lunar. Din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucăți pe zi, respectiv 15.000.000 de măști lunar”, a scris ministrul.

Acesta a mai adăugat că firma care le produce se numește Techtex SRL, cu sediul in Bihor, membră a grupului Taparo.

„Le mulțumesc celor de la Techtex, membră a grupului Taparo, care produc materialul exterior al măștilor, primele două straturi, dar de acum și produsul finit. Vom ajuta compania românească să investească în continuare pentru a produce și ultimul strat pentru măști tot în țara noastră. Pentru că în aceste zile de criză globală avem nevoie de propriile resurse pentru a-i proteja pe români, pe cei din prima linie. Împreună facem România bine”, a spus ministrul.

Compania Techtex SRL are ca principal obiect de activitate fabricarea de articole și textile nețesute și are sediul în comuna Oșorhei. Potrivit datelor disponibile pe site-ul de specialitate listăfirme.ro, în ultimii ani compania a avut cifre de afaceri consistente. În 2018, Techtex a avut o cifră de afaceri de 10,1 milioane de lei.

Firma are un punct de lucru și în Târgu Lăpuș, județul Maramureș, iar producția efectivă a măștilor chirurgicale probabil se desfășoară acolo.

Grupul din care compania bioreană face parte, Taparo, este cunoscut ca producător de mobilă în Maramureș. El are peste 1.600 de angajați și livrează preponderent în Uniunea Europeană și în Orientul Mijlociu, dar și în Statele Unite ale Americii, Canada, Asia și Australia.

De altfel, într-un interviu pentru site-ul axanews.ro managerul firmei, Ioan Filip, a declarat că măștile nu vor fi singurele produse sanitare pe care compania le va fabrica. În aceeași firmă bihoreană, membră a grupului de firme Taparo, se vor produce și combinezoane sanitare, halate, bonete și alte echipamente de protecție atât de necesare în aceste momente.

„Facem un efort și încercăm să ajutăm. Noi producem un material pentru industria mobilei care e bun și pentru măști. Suntem singurul producător al acestui material din regiune (România, Serbia, Ungaria, Ucraina). Facem și export”, a spus Ioan Filip.

Din acest material vor fi confecționate straturile exterioare ale măștilor, stratul interior (cel filtrant) fiind achiziționat din Germania și Belgia. Din pricina crizei, prețul acestui material a crescut de la 2500 de euro la 55.000 de euro pe tonă, așa că se dorește ca și acest material să fie produs în cadrul grupului de firme. „Nu ascundem că avem o solicitare către guvern pentru a ne sprijini în acest demers”, a mai spus managerul companiei Taparo.

„Niciodată nu am simțit că sunt mai util pentru țara mea. Mulțumesc Guvernului României. Apreciem foarte mult mobilizarea extrem de rapidă și suportul pe care ni-l acordă. Sperăm să ne organizăm foarte repede și să producem materialele de protecție atât de necesare tuturor”, a mai spus managerul Ioan Filip.