Medicover a finalizat procesul de achiziţie a Spitalului Pelican din Oradea, devenind acţionar majoritar, cu un pachet de 80% din acţiuni, în vreme ce medicii fondatori vor rămâne la conducerea spitalului, a anunţat miercuri compania de servicii medicale, printr-un comunicat citat de Ziarul Financiar.

Potrivit Medicover, medicii fondatori vor deţine un pachet minoritar de acţiuni. Este vorba de fraţii Teodor Traian Maghiar, urolog, şi Adrian Maghiar, chirurg, fiii fostului rector al Universităţii din Oradea, respectiv Ovidiu Gogu Cacuci, ortoped.

În luna mai 2018, preţul de achiziţie a Spitalului Pelican era estimat la 23 de milioane de euro.

Spitalul Pelican este dotat cu 130 de paturi, cinci blocuri operatorii, un centru de diagnostic imagistic şi alte activităţi auxiliare, care se află în proces de extindere prin construcţia unei noi facilităţi cu o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi care va aduce un plus de circa 100 de paturi şi o unitate dedicată cercetării.

Medicover, o companie internaţională de îngrijire medicală şi diagnostic, listată la bursa din Suedia, deţine în România un spital multidisciplinar în Bucureşti, inaugurat în anul 2012, dar şi laboratoarele şi centrele de recoltare Synevo.

Potrivit site-ului listefirme.ro, în 2017, compania care deţinea spitalul, Pelican Impex, înregistra o datorie de peste 49 milioane lei (faţă de 25 milioane lei în 2016) şi avea 234 angajaţi. La o cifră de afaceri de 41,5 milioane lei, compania a încheiat anul trecut cu un profit net de 8,2 milioane lei.

Fraţii Maghiar şi asociatul lor, dr. Ovidiu Cacuci, au avut intenţia de a deschide un spital privat şi la Cluj. Construcţia a început în 2011, însă după o investiţie de 10 milioane euro, făcută de orădeni, clădirea de 23.000 mp a rămas neterminată, deoarece reprezentanţii băncii partenere s-au retras, refuzând să-i mai finanţeze. Preluat în contul datoriei de către constructorul maghiar KESZ, scheletul din beton a fost scos la vânzare în 2015, însă nu a fost încă valorificat.