Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Focşani, că va susţine ideea primarului Ilie Bolojan de strămutare a Penitenciarului Oradea la Sânmartin, pentru a amenaja în imobilul din centrul oraşului un hotel.

La propunerea primarului...

"Primarul de Oradea mi-a propus - interesant, penitenciarul din Oradea este gard în gard, perete în perete cu Primăria (n.r. de fapt e lipit de clădirea Prefecturii) - prin directorul de la Oradea să construim un alt penitenciar undeva pe lângă Băile Felix, unde ANP-ul are 25 de hectare de teren", a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a afirmat că primarul Ilie Bolojan i-a transmis că îşi doreşte un hotel în locul închisorii. "Zice: «Dumneavoastră aveţi terenul, eu - Primăria contribui cu o parte semnificativă de bani la construcţie, mai ales că este un penitenciar mic, sub 400 de locuri, dumneavoastă vă rezolvaţi problema cu accesul într-un penitenciar modern, scoatem penitenciarul din centrul oraşului şi eu organizez în penitenciarul ăla un hotel, un hotel pe care să-l modernizeze, să-l facă de 5-7 stele, şi cine va dori să viziteze, să vină, să îi oferim condiţii de cazare în fostul penitenciar, cu dotările necesare actualizate»", a povestit ministrul Justiţiei, spre deliciul jurnaliştilor.

"Nu-mi displace ideea"

Tudorel Toader a spus că va susţine proiectul municipalităţii. "Mie personal nu-mi displace ideea, ba chiar am zis că mă duc şi vorbesc cu domnul primar, pe care îl ştiu de pe vremea când eram judecător la Curtea Constituţională iar dânsul era secretar al Guvernului. Voi prelua propunerea dânsului un pic îmbunătăţită: adică ANP-ul are terenul, Ministerul Justiţiei vine cu proiectul şi dânşii cu banii, ca să fim în echitate", a spus Toader.

După cum se ştie, Consiliul Local Oradea a hotărât la sfârşitul anului 2017 să susţină programul naţional de investiţii care vizează eliminarea penitenciarelor din centrul oraşelor.