Un număr de 236 de locuinţe au fost sparte, de la începutul acestui an, în judeţul Bihor, dintre care 104 au fost în mediul urban, datele indicând o scădere cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost sesizate 266 furturi din locuinţe, dintre care 138 în mediul urban.

Datele analizate de poliţişti arată că unul din patru furturi s-a comis pe fondul neglijenței proprietarului, care nu a luat măsuri elementare de autoprotecţie, motiv pentru care, pentru a trage un semnal de alarmă, poliţişti din 13 state europene, inclusiv din România, au lansat, miercuri, o campanie care își propune să atragă atenția asupra prevenirii infracțiunilor de furt din locuințe.

Campania, denumită „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!”, este finanțată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene şi are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Astfel, prin activitățile din această zi, la nivel european, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare.

„Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Biroul de presă al Poliţiei.

De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. „Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine”, atrag atenţia poliţiştii.