O săptămână şi o zi. Atât a durat revenirea lui Călin Puia în fruntea DGASPC Bihor, după suspendarea detaşării sale la Evidenţa Populaţiei şi întoarcerea din concediu medical.

În şedinţa ordinară de marţi, consilierii judeţeni ai PSD, UDMR şi ALDE au votat pentru o nouă detaşare a acestuia, acum chiar pe o funcţie din cadrul Consiliului Judeţean, cea de director adjunct al Direcţiei Tehnice.

Şef cu experienţă

Deşi este evident că Puia a fost mutat pentru că şefii CJ Bihor consideră că acesta a coordonat nelegalităţi la DGAPSC Bihor, oficial el a primit postul de director general adjunct al Direcţiei Tehnice deoarece ar fi mare nevoie de cunoştinţele sale în aparatul propriu al Consiliului Judeţean.

În raportul de specialitate al proiectului se precizează că detaşarea se face "luând în considerare vasta experienţă a domnului Puia Lucian într-o funcţie de conducere şi a faptul că acesta a fost angajat în trecut în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Bihor, ocupând funcţia de şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice, fapt care certifică cunoştinţele aprofundate pe care acesta le are privitor la activitatea Direcţiei Tehnice, precum şi dubla calificare a domnului Puia, atestată prin diplomele de licenţă în domeniul tehnic şi juridic".

Pentru că merită…

Materialul privind detaşarea lui Puia a trecut prin vot secret cu 18 voturi "pentru", în timp ce liberalii, prin vocea liderului Ionel Avrigeanu, au anunţat în prealabil că nu îşi vor exprima votul în niciun fel. Avrigeanu a acuzat faptul că, prin votul secret, şefii CJ Bihor au dorit să se scape de responsabilitate în cazul în care Puia va cere despăgubiri în instanţă.

De asemenea, consilierul liberal Călin Gal a întrebat din ce motive este din detaşat Puia la Direcţia Tehnică: "Este nevoie de dânsul acolo? Se vor urgenta anumite lucrări la drumuri? Sunt domenii în care nu s-a făcut mare lucru în ultimii doi ani…".

"Domnul Puia a mai ocupat un post de şef de serviciu la Tehnic şi dorim să-l promovăm şi va fi director general adjunct. Fiindcă merită, îl aducem aici lângă noi, să putem conlucra în mare frăţie", a răspuns Pásztor Sándor, cu o morgă serioasă, în timp ce în sală Puia zâmbea ironic.

Bani recuperaţi

Tot legat de motive, Pásztor a spus că este mult de muncă la Direcţia Tehnică, mai multe proiecte importante precum Drumul Apuseni, finalizarea Muzeului Ţării Crişurilor pe bani europeni şi câteva drumuri care au primit finanţare prin PNDL sunt fie în fază de adjudecare, fie în procedură de licitaţie. Totodată, acesta a precizat că Filip Cheşeli, directorul Direcţiei Tehnice, a transmis oficial, printr-o adresă, că are nevoie de ajutor.

În acelaşi context, Mang a anunţat că a fost semnat un contract de 82 milioane lei, sume retrospective, care vor fi alocate din fonduri europene către Consiliul Judeţean Bihor pentru lucrări deja finalizate. Din aceşti bani, 50 milioane lei vor fi returnaţi Ministerului Dezvoltării, care a asigurat parţial finanţările, iar 32 milioane lei vor rămâne în bugetul CJ Bihor. Mang nu a precizat pentru ce proiecte s-a primit finanţare retrospectivă.

Rău la DGASPC, bun la CJ

În timp ce Puia nu a cerut deloc cuvântul în şedinţă ori la finalul ei, tot consilierul liberal Călin Gal a fost cel care a pus o întrebare pertinentă în plen: "Domnul Puia a fost acuzat de incompetenţă la DGASPC şi acum îl duceţi la serviciul tehnic director adjunct? Pentru mine e chiar hilar, nu mai înţeleg nimic…". Drept răspuns, Pásztor a spus: "Una e DGASPC Bihor, alta e Direcţia Tehnică. Vom vedea, poate aici străluceşte mai bine".

Călin Puia nu a răspuns ferm la întrebarea BIHOREANULUI dacă se va prezenta sau nu la muncă în aparatul propriu al Consiliului Judeţean. "Probabil da", a spus acesta. În schimb, el a precizat că îşi va consulta avocaţii şi e posibil să atace în instanţă şi această decizie a detaşării.

Printr-o altă hotărâre, majoritatea PSD – UDMR – ALDE din Consiliul Judeţean a desemnat-o din nou pe Camelia Gaciu ca interimar la cârma DGASPC Bihor.

La cuţite

După cum se ştie, săptămânile trecute, prin conferinţe de presă, au fost lansate mai multe acuzaţii de către preşedintele CJ Pásztor Sándor şi vicepreşedintele Traian Bodea la adresa lui Puia şi managementului de la DGASPC Bihor.

Cei doi au vorbit, între altele, despre o sumedenie de contracte încheiate de instituţie cu aceeaşi firmă, care într-un an a avut întreaga cifră de afaceri formată din veniturile de la DGASPC, despre investiţii de 900.000 lei în camere de supraveghere şi sisteme antiincendiu realizate de o firmă reprezentată de soţul şefei Centrului de Plasament nr. 6, contracte de furnizare de alimente şi produse cu un SRL din Bulz.

Drept răspuns, Puia a transmis două comunicate de presă prin care s-a apărat, susţinând că achiziţiile s-au desfăşurat legal, ba mai mult, l-a acuzat, la rândul lui, pe vicepreşedintele Bodea că a avut afaceri nu tocmai legale cu firma sa.

Citește și:

Vânător demascat: Directorul de la Protecţia Copilului, Călin Puia, acuzat de abuzuri, se întoarce în funcţie

Călin Puia contraatacă: Preşedintele CJ, Pásztor Sándor, merge la vânătoare în timpul serviciului, suferă de "ură de rasă" şi răspândeşte fake news!

Ieşire dură a vicepreşedintelui CJ Bihor, Traian Bodea: La DGASPC funcţionează un sistem "similar mafiei italiene"

Conflictul dintre șefii Consilului Judeţean și directorul DGASPC, Călin Puia, devine o răfuială personală: "Traiane, îţi dau o veste proastă…"

Traian Bodea îi dă replica lui Călin Puia: "Eu pot să fac dovada pentru tot ceea ce am. N-am ce să caut în mizeria asta"